Bakanlığın Teşviki Güneş Enerjisi Sistemleri Pazarını Canlandırdı



Türkiye'deki illerin güneş haritasını çıkaran Enerji Bakanlığı'nın güneş enerjisi kullanan toplu konut ve tesislere teşvik ile üretilen fazla elektriği satın alma garantisi vermesi, güneş enerjisi sistemleri piyasasını hareketlendirdi. Son dönemde güneş enerjisi tabletleri, güneş lambası, fanus, spectralight şaft, difüzör gibi güneş enerjisi ekipmanlarının satışı yüzde 100 arttı.

Su Vakfı tarafından düzenlenen ve "7. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu ve Fuarı", dün Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde açıldı. Yenilenebilir enerji sistemlerinin, atık geri dönüşüm mekanizmalarının ve bilimsel projelerin tanıtıldığı fuara 10'u kamu şirketi olmak üzere toplam 30 firma katıldı.
    
2009'da satışlar yüzde 200 artar

Fuara katılan Fore Temiz Enerji Sistemleri Satış Mühendisi Burak Burç, Enerji Bakanlığı'nın 4 ay önce çıkardığı yasanın ardından satışlarında patlama yaşadıklarını söyledi. Telefonlarının susmadığını, satışların yüzde 100 arttığını anlatan Burç, "Yıllardır bu yasayı bekliyorduk. Güneş enerjisi sistemleri satan birkaç firma bugüne kadar dönem dönem iş yapardı. Artık tekstilcisi de inşaatçısı da bu işe girmeye çalışıyor. 1 yıl önce 7-8 şirket varken şimdi bu rakam katlandı. Herkes bir distribütörlük arıyor. 2009'da krizi yoğun olarak yaşasak bile satışlarımızın yüzde 200 artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
    
Danışmanlar da distribütör oldu

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi, elektrik iletim ve dağıtımı alanlarında danışmanlık ve mühendislik hizmetleri veren Al Enerji de, yasanın ardından sistemin satışına başlamış. Al Enerji Satış Sorumlusu Şirvan Avcı, 4 ay önce İspanyol Easthack'in distribütörü olarak satış yapmaya başladıklarını belirterek, "Elektrik şebekesinin ulaşmadığı yerlere diktiğimiz baz istasyonları için GSM operatörlerine güneş enerjisi sistemleri satıyoruz. 2009'nda 300 konuta satış yapmayı hedefliyoruz" dedi.
    
Yeni moda doğal aydınlatma

Ucuz ve temiz enerji sistemleri arasında gün ışığı aydınlatma sistemleri de dikkat çekiyor. Amerikan Solatube firmasının distribütörü Günışığı Aydınlatma'nın ortağı Hülya Okutan ise, Filli Boya, Toyota, Borusan Holding Yönetim Merkezi, Frito Lay ve Kipa Marketleri gibi birçok tesisin doğal aydınlatma sistemlerini kurduklarını, sisteme ilginin her geçen gün arttığını, artık villa ve yeraltı projelerine de satış yapmaya başmadıklarını kaydetti. Ortalama büyüklükteki bir tesise yapılan doğal aydınlatma yatırımının 3.5 yılda kendini amorte ettiğini belirten Okutan, 2009'da 100'e yakın tesise bu sistemi kurmayı planladıklarını ifade etti.
    
Enerjide Kurtuluş Savaşı veriyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş enerjisi ile 500 megavata kadar ruhsatsız elektrik üretimini mümkün kılarak tüm tüketicileri üretici haline getirdiklerini, tüketicinin kullanmayacağı ek elektriği de devletin satın alacağını açıkladı. "7. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu ve Fuarı"nın açılışında konuşan Güler, yeni yasa ile 500 kilovata kadar ruhsatsız elektrik üretiminin mümkün kılındığını ve bunun 150 dairenin elektrik tüketimine denk geldiğini dile getirdi. Güler, "Türkiye'de enerji yatırımcılarının sayısı 2002'de 30'du. Biz 3 bine çıkardık. Hedefimiz 3 milyon. Elektrik üretme konusunda Türkiye bu büyük fırsatı kullanırsa, dışa bağımlılıktan kurtulur. Türkiye, enerjide bir Kurtuluş Savaşı veriyor ve yaptığımız çalışmalarla diğer ülkelere de örnek olacak durumdayız. Türkiye'nin en az güneş alan bölgesi olan Karadeniz bile Almanya'dan daha fazla güneş görüyor. Bu potansiyeli hızla değerlendireceğiz" dedi.