Bakandan Zirveye Gelmeyen Belediye Başkanlarına Sitem



İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) düzenlediği "İzmir Turizmi Acil Zirvesi"ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcilerin kendisine somut projeler ile gelmelerini isterken, toplantıya katılmayan ilçe belediye başkanları ile İzmir'deki turizm planlarını durduran meslek kuruluşlarına sitemde bulundu. Turizm sektörünün sadece sıkıntılarını anlatmakla yetinmemesi ve turizmle ilgili somut projeler getirmesini isteyen Günay, "Ağlama duvarı psikolojisinden çıkalım. İzmir'in turizmi ve kültürü için proje getirin. O projenin Ankara'da ucundan tutulacağını göreceksiniz. Bu katılımı çoğaltalım. İzmir'den gelen her projeye içtenlikle destekçi olacağımı söylüyorum. Yeter ki somut öneri ve projelerle gelin" dedi. Günay, toplantıda turizm sektörüyle ilgili 9 ayrı komitenin sözcülerinin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, konuşmasında İzmir'in ülke turizminden aldığı payın yüzde 10'a çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk ile Çeşme Belediye Başkan Vekili Ekrem Oran dışında belediye başkan düzeyinde katılımın olmamasını eleştiren Günay, "Öteki belediye başkanlarını gözüm arıyor. İzmir 30 ilçe. Doğrudan turizmle ilgili en az 20 ilçe var. 'Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır' diye bir atasözü var. Konunun sahiplerinin de burada bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Ankara ne yapsın?

"Ben bir ören yerinin çevresindeki otopark sorununu Ankara'dan çözemem" diyen Günay, şöyle konuştu:

"İTO bu kadar emek veriyor. Bir aydır bu programı yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir, Vilayet uğraşıyor ama İzmir halkının göreve getirdiği arkadaşlarımız İzmir için turizmin öneminin ayrımında değiller. İzmir'de halkımızın seçtiği arkadaşlar turizmin ciddiyetinin farkında olmazlarsa, biz Ankara'dan bir şey yapamayız."

İzmir'de konaklama imkanını artırmak için arazi sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden Günay, ancak meslek odalarının İzmir'de yapılan çalışmaları durdurmasından şikayetçi olduğunu söyledi. Günay, şunları kaydetti:

"Pamucak'ta büyük bir planlama yaptık, yargı iptal etti. Çeşme'de yaptık, yargı yine iptal etti. Mümkünse bir ağacı kesmeden, bir taşı ziyan etmeden turizm yapmayı önemsiyorum. Bu dikkat içinde İnciraltı planlaması yaptık. Büyükşehir ile oturduk çalıştık. Mimarlar Odası'nı çağırdık. Yeni turizm alanlarında ağaç boyundan yüksek yapılaşma istemediğimizi ifade ettik. Ama yine gitti bazı arkadaşlarımız, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Eğer İzmir'de turizmi konuşuyorsak Mimarlar Odası ve baro da bizimle olsun. Bu tartışmalara katılmıyorlar ama hiçbir adım atmamıza da izin vermiyorlar."

"Kalkınma sadece İTO'nun değil herkesin sorunudur" açıklamasında bulunan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bürokrasi zaten sizi frenliyor. Toplanıp plan yapıyorsunuz. Kılı kırk yarıyorsunuz. Gidiliyor itiraz ediliyor. Oturduğumuz yerde kalıyoruz. Hukuk bizim için de çok önemli. Çevrenin, tarihin korunması bizim için de önemli. Ama ne yazık ki idare mahkemesindeki arkadaşlarımız önlerine gelen karara yürütmeyi durdurmayı veriyorlar. Bu mantıkla biz daha çok toplantı yaparız. Siyasi kaygının ötesinde bunun topluma düşmanlığa dönüştüğü kaygısını duyuyorum."

Günay, Pamucak ve Çeşme turizm imar planlarıyla ve termal turizm ile ilgili yeni planlamalar yaptıklarını da dile getirdi.



Agora çok önemli

İzmir'de devam eden 17 kazı olduğuna işaret eden Günay, mega müzenin planlamasını da yaptıklarını anlattı. Müze için Agora çevresinde yer tespiti yaptıklarını, müze yapılacak yerin belediye tarafından kamulaştırılarak kendilerine verilmesi gerektiğini savunan Günay, "Evet, bir şehirde müze olmalı. Müze heyecan getirir ama turist getirir dersek o biraz hayal. Agora'yı dijital imkanlarla donatırsak, açık hava gezi merkezi haline getirirsek mega müze kadar önemli olur" yorumunu yaptı.

İzmir'in kruvaziyer turizminde özel imtiyaz sahibi olduğuna dikkat çeken Günay, turistlerin İzmir'de bir gün kalmalarını sağlayacak adımların atılması gerektiğini vurguladı. İzmir'in zengin kruvaziyer yolcuları sayesinde Alanya motellerine koşanlardan daha verimli bir turizm alanı yakaladığını aktaran Günay, şunları söyledi: "İzmir homeport olsun. Alsancak'ın gelişmesini düşünelim ama 3-5 gemi sıkıntı olur. Yakın gelecekte bu yetmeyecektir. Şimdiden yeni bir kruvaziyer limanı düşünelim. Onu İnciraltı'nda mı planlarız başka bir yerde mi? Bunu düşünelim."

İzmir'in EXPO 2015 adaylığı sürecinde ciddi bir deneyim kazandığını belirten Günay, EXPO'nun kenti kollektif iş yapma bilincine taşıdığını hatırlattı. Günay, "İzmir yeni dönemde EXPO adayı olmalıdır. Bunu tüm kalbimle destekliyorum. Bu şekilde turizmin yeni alanlara yayılmasını, çeşitlenmesini istiyorum. Daha butik bir turizm, ağaç boyunu geçmeyen konaklama tesisleri ile yüksek kaliteli turizm potansiyeli İzmir ve çevresinde yatıyor" dedi.

Expo desteği

Toplantıda Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü'nde uzman olarak çalışan Ayşe Aytav, Bakan Günay'a Çeşme Kruvaziyer Limanı Projesi'ni sundu. Bakan Günay, toplantı sonrasında Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ı ziyaret etti. Tartan, Günay'a Konak'ta kurdukları 5 müze ile Türkiye'ye örnek olduklarını anlattı. Bakan Günay ise Konak Belediyesi'nin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti.



İlçe belediye başkanları: Bizler davet edilmedik

Bakan Ertuğrul Günay'ın sitem ettiği turistik ilçe belediye başkanları, şunları söyledi:

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu: Daha önceden verilen randevularım nedeniyle katılamadım. Ama vekilim ve meclis üyemiz Ekrem Oran oradaydı.
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür: Resmi veya gayriresmi bir davet almadık. Daha önceden İzmir Ticaret Odası'ndan görüşlerimizi bildirmemiz istendi, ancak bunun bir yararı olacağını düşünmediğimiz için göndermedik.
Karaburun Belediye Başkanı Hamza Serdar Yasa: Belediyeye herhangi bir davet gelmedi.
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: Kültür ve Turizm Bakanı sorunlarımızla yakından ilgileniyor. Ama bu zirve için bir davet almadık.
Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün: Davet gelmedi ki. Gelseydi seve seve giderdik. Bu konuyla ilgili İTO Başkanı'na verdiği beyanattan dolayı önemli olduğunu konuştuk. Özdere'nin önemine dikkat çektim. İTO Başkanı'ndan Bakana bu konuyu iletmesini rica ettim.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ: Davetiye gelmedi. Gelseydi değerlendirirdim.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç: Davetiye gelmediği için katılamadık. Aksi takdirde katılırdık.
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: Davetiye geldiğinde yoğunluktan dolayı çok iyi inceleyemedim sanırım. Sabahtan beri de çok yoğun programım vardı. O nedenle bu toplantıya katılamadım.
İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen: Ne İnciraltı ne de Çeşme'deki turizm planları ile ilgili dava açtık. Baro olarak bir davamız yok. Zaten şamaroğlanına döndük. Vatan sağolsun.

Demirtaş: Hedef yüzde 10

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı konuşmada bu yılın ilk 6 ayında İzmir'e gelen turist rakamlarını görünce beyninden vurulmuşa döndüğünü ifade etti. "Türkiye turizmi gelen yabancı sayısı itibariyle 5 ayda yüzde 10.15 büyümüş. İzmir yüzde 3.18, yani Türkiye'nin yüzde 7 gerisinde" diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Kruvaziyer turizmini çıkarırsak geriye bir şey kalmıyor. İzmir'e gelen turist sayısının Türkiye'deki payı ancak yüzde 4.11. Türkiye 30 milyon turiste koşarken, İzmir'in 1 milyonda kalması düşündürücü. Bize göre bu rakam en az 5 milyon kişi olmalı. Türkiye ortalaması yüzde 10 büyürken, İzmir yüzde 3-4 büyümesin. Bakanlığın uzmanlarıyla beraber yüzde 10 pay alacağımız stratejik planlar hazırlayalım."

Bazı kesimlerin İzmir'in turizm isteyip istemediğini sorguladığını vurgulayan Demirtaş, "Biz gerçekten turizm istiyoruz. 12 ay turizm istiyoruz. Her çeşit turizm istiyoruz. 1 milyon İzmirli'ye iş ve aş veren iş dünyası, turizmi istiyor" diye konuştu.