Bakan'dan Japon Yatırımcıya Çağrı



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk-Japon İş Forumu'nda işadamlarına hitaben yaptığı konuşmada, bu yıl Türk-Japon ilişkilerinin resmi olarak kurulmasının 90. yılını kutladıklarını söyledi.

Türkiye'de, Japonya ve halkına inanılmaz bir sevgi olduğunu dile getiren Zeybekci, buna karşın Türkiye'nin Japon ziyaretçi sayısının istenilen düzeyde olmadığı ifade etti.

Zeybekci, "Dünyaya yılda 20 milyon Japon turist gidiyor. Bunların 170-180 bini Türkiye'ye geliyor. Gönül istiyor ki Japon dostlarımız 200 binlerle değil, milyonlarla gelsin, Türkiye'yi gezsin, zaman geçirsin. Japon halkının özellikle kültür turizmine ilgili gösterdiklerini biliyoruz. Türkiye, dünyada bu anlamda en zengin ülke" diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinin potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"İki ülkeyi karşılıklı olarak incelersek, Japonya, Türkiye'nin sahip olmadığı birçok şeye sahip, Türkiye de Japonya'nın sahip olmadığı birçok şeye sahip. Dünyada çok az ülke bu kadar birbirinin eksiğini tamamlama özelliğine sahiptir. Bizde bir söz vardır, 'unumuz var, şekerimiz var o zaman helva yapalım' derler. Helva geleneksel bir tatlımızdır. Burada olsa da ikram etseydik. Birinde şeker, birinde un var, ortada şeker var, çok iyi helva yapılabileceğine inanıyorum."

"3. ülkelerde ortaklık yapılmalı"

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın son 10 yılda politik ve ekonomik anlamda çok büyük bir öneme kavuştuğunu, satın alma gücü açısından en hızlı büyüyen ülkelerin bu bölgede yer aldığını anlatan Zeybekci, Türkiye'nin bu coğrafyanın ortasında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu coğrafyada sahip olduğu özellikleri yeni olanakları gündeme getirdiğini ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin sadece 77 milyonluk bir ülke değil, 1,5 milyar nüfuslu bir coğrafyanın en önemli aktörü konumunda olduğunu vurguladı.

İki ülke arasında ortaklık vurgusu yapan Zeybekci, Türk ve Japon yatırımcıların birlikte müteahhitlik, altyapı, üretim, ticari tesisler ve ortak finans fonları 3. ülkelerdeki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

"Bölgedeki olumsuzluklar geçici"

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, "Bölge coğrafyası sizleri ürkütebilir. Bu olumsuzluklar bizleri de inanılmaz derecede üzmektedir. Türkiye olarak bizim Irak ve Suriye'de akrabalarımız, dostlarımız var. Oralarda yaşanan olumsuzlukların geçici olduğunu, kısa sürede geçeceğini, yeniden bu coğrafyanın inanılmaz fırsatlar doğuracağına inanıyoruz" diye konuştu.

Zeybekci, dünya ticaret haritasının yeniden çizildiğini vurgulayarak, ABD ve AB ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşması ve bölgesel ekonomik arayışlara değindi. Türkiye'nin de bu anlaşmanın içinde olma gayretinde olduğunu dile getiren Zeybekci, "Ne yapıp edip bu haritanın içinde olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki yatırım teşviklerine değinen Zeybekci, "Japon dostlarımızı Türkiye ile birlikte olmaya davet ediyoruz, bunu çok önemsiyoruz. Japon firmaların, yatırımcının istediği özel bir şey varsa ona uygun ceket dikmeye de hazırız, kişiye özel bütün imkanları açıyoruz. Sizi bu fırsatlar coğrafyasında Türkiye'de birlikte olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması görüşmeleri

Türkiye'nin Rusya, İran gibi ülkelerle ekonomik ilişkilerini güçlendirdiğine işaret eden Zeybekci, bu yıl içinde Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerine başlama kararı alındığını anımsattı.

Aralık ayının başında resmi görüşmelerin başlayacağını dile getiren Zeybekci, Japon işadamlarına hitaben, "Japon hükümetini teşvik etmenizi, cesaretlendirmenizi istiyorum. Gelin bunu hızlandıralım, 2015 sonu itibarıyla bunu bitirme noktasına gelip çok daha yeni fırsatlara birlikte yürüyelim" ifadesini kullandı.

"Ticaret hacmi potansiyeli yansıtmıyor"

Zeybekci, Japonya'nın dünyada yurtdışı yatırımları açısından ikinci sırada bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de 1,5 milyar dolarlık bir yatırım tutarının Japonya'nın çok büyük bir fırsatı ıskalaması anlamına geldiğini vurguladı.  Zeybekci, "İki ülkenin güçlü ve hızlı bir şekilde bu serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmesi gerekiyor" yorumunda bulundu.

İki ülke arasında ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını ve mevcut rakamları kabul etmediğini belirten Zeybekci, Japon mevkidaşını hemen Türkiye'ye davet edeceğini ve bu konuları değerlendireceklerini söyledi.

Bakan Zeybekci, serbest ticaret ve ekonomik ortaklık anlaşmasının iki ülkeyi çok başka noktaya getireceğine inandığını kaydetti.

Japonya'nın 2020 Olimpiyatlarını düzenleneceğini anımsatan Zeybekci, Türk müteahhitlerinin bu alandaki gücü ile Japonya'nın teknolojik gücünün birleştirilebileceğini kaydetti.