ANKA'nın haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı, Artvin İli, Merkez İlçesi, Cerrattepe Mevkii'nde R.N: 201200222 ruhsat numaralı sahada Özaltın İnş. Tic. ve San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Cerrattepe Bakır Madeni" ile ilgili olarak ilk başvurunun 15 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştiğini, bu kapsamda; 19 Haziran 2012 tarihinde halkın katılımı toplantısı, 21 Haziran 2012 tarihinde de kapsamlaştırma ve format belirleme toplantısı yapıldığını ve ÇED Raporu Özel Formatının proje sahibine gönderildiğini söyledi.
Bakan Güllüce, söz konusu projeye 18 Temmuz 2013 tarihinde Bakanlığınca ÇED Yönetmeliğinin 14’üncü maddesi gereğince ÇED Olumlu Kararı verildiğini kaydetti.
Proje sahası içerisinde yaklaşık olarak 269 bin 528 m2 (27 ha) orman alanı bulunduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı, şöyle dedi:
“Proje nedeniyle kesilecek ağaç sayısı miktarı ise yaklaşık olarak 683 adet olup, henüz hiç ağaç kesilmemiştir. Ayrıca, kesilecek ağaçlar; Orman İşletme Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir. Söz konusu projenin büyük bir kısmı orman arazisi niteliğindedir. Bu arazisi için Orman İzin ve Rehabilitasyon projesi hazırlanarak, ÇED sürecinin olumlu sonuçlanmasını takiben, Orman ve Su İşleri Başkanlığı'na müracaat edileceği hususu ÇED Raporunda yer almaktadır. Proje tamamlandıktan sonra da saha rehabilite edilecektir. Proje sahası içerisinde yaklaşık olarak 27 hektarlık orman alanı bulunmaktadır. Bu ormanlık alan ile ilgili 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince, gerekli izinlerin alınacağı ÇED Raporunda taahhüt altına alınmıştır. Bahse konu projede yer alan ormanlık alanlar ile ilgili ÇED sürecinde Orman Genel Müdürlüğünün olumlu görüşleri mevcuttur. Ayrıca, proje kapsamında ormanlık alanlarla ile ilgili 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca, gerekli izinler alınmadan faaliyete başlanması mümkün değildir.”
Maden çalışmalarının yapılacağı alanın ise ormanlık alanlar üzerinde bulunduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, şöyle dedi:
“Yalnızca güney galeri karo sahasının az bir kısmı ‘Artvin Kafkasör Turizm Merkezi’ne girmektedir. Kuzey galeri karo sahası ve şantiye tesisi de ormanlık alanlar üzerine düşmektedir. Ayrıca, Çevre Düzeni Planı'na göre ruhsat sahasının hemen batısında, ruhsat alanı sınırına en yakın noktası yaklaşık 660 m kuzeybatıda bulunan ‘Hatila Vadisi Milli Parkı’ yer almaktadır. Diğer taraftan, ruhsat sahası içerisinde ‘Artvin Kafkasör Turizm Merkezi’, ormanlık alan ve ağaçlık karakteri korunacak alanlar vardır. Buna göre, ruhsat sahasının yaklaşık 660 m kuzeybatısında Hatila vadisi Milli Parkı hemen kuzeyinde mesire yeri, yaklaşık 14 km doğusunda doğal ve arkeolojik SİT alanı ile yaklaşık 13 km batısında ise tohum meşcere alanı mevcuttur. Buna göre; 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Madencilik faaliyetlerinde koruma kullanma dengesi gözetilerek, çevreye zarar verilmemesi için her türlü önlem ve tedbirin alınması esastır. Artvin ili, Merkez ilçesi, Cerattepe mevkinde yapılması planlanan "Cerattepe Bakır Madeni" projesi için; 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planın plan hükümlerinde madencilik faaliyetlerinin planlama alanında yer alabileceği, Maden Kanunu ve buna bağlı yönetmelik hükümleri uyarınca faaliyetlerin yürütülebileceği, madencilik faaliyet sahalarında ÇED yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümlerine uyulacağı hususları yer almaktadır. Madencilik faaliyetlerinde, çevreye zarar verilmemesi için her türlü önlem tesis sahiplerince alınacaktır.”