Bakan'dan 3. Havalimanı Açıklaması



Bakan Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerinde milletvekillerini sorularını yanıtladı.

Yapılacak hızlı tren hatlarıyla ilgili bilgi veren Elvan, hızlı tren yapımıyla ilgili fonun Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılandığını, AB ile hız limiti konusunda anlaşmanın sağlanamadığını kaydetti. Elvan, "Biz minimum 200 kilometre hızda olmasını istiyoruz. Burada öngörülen hız limiti 140. Dolayısıyla bunun müzakereleri devam ediyor. Yolcuda 200 kilometre, yükte de 120 kilometre hız yapabilecek alt yapı yatırımını yapacağız. Bizim için öncelikli alanlardan birisi" diye konuştu.

"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında çalışmalar sürüyor"

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında 440 milyon dolarlık harcama yapıldığını, hattın gerçekleşme oranının yüzde 83 olduğunu bildiren Elvan, "Bu proje, bizim açımızdan son derece önemli, sadece ülkemiz açısından değil batının Asya'ya bağlantısı açısından da son derece önemli" dedi. İran ve Türkmenistan üzerinden geçen yolun uzun bir güzergah olduğunu dile getiren Elvan, "Mutlaka Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini tamamlamamız gerekiyor. 2015 sonu itibariyle bu projeyi tamamlayacağız. Hatta çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

İhale tekliflerinde bazı kalemlere yüksek fiyat, bazı kalemlere de düşük fiyat verilmesinin kanayan bir yara olduğuna dikkati çeken Elvan, bu problemin giderilmesi için 2013'te tedbir alındığını, ancak sorunun tam manasıyla çözülmediğini belirtti.

"İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak"

İstanbul'un trafik sorunu çözmek için 17 milyar liralık proje stoğu bulunduğunu vurgulayan Elvan, "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki iki köprümüz daha var halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız. Çünkü günde 1,5 milyon insan, Asya yakasından Avrupa'ya, Avrupa yakasından Asya'ya geçmektedir. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak, onları da açıklayacağız" ifadelerini kullandı. Elvan, Çanakkale Köprü projesinin tamamlandığını ancak köprü üzerinde demiryolu hattının da olması talimatını verdiğini, bu nedenle projenin revize edildiğini kaydetti. Elvan, amaçlarının Marmara Bölgesi'ne hızlı demiryolu hattıyla ring yapmak olduğunu söyledi.

"3. Havalimanının yerinin değişmesi söz konusu değil"

Bakan Elvan, 3. Havalimanı ile ilgili çevreye duyarlı olduklarını dile getirerek, 3. havalimanının yapılacağı arazinin bir kısmının delik deşik edildiğini, önemli bir kesiminin de bataklığa dönüştüğünü, söz konusu arazinin havalimanıyla birlikte önemli ölçüde ıslah edileceğini ifade etti. Kesilen ağaçların 10 katı kadar ağaç dikiminin gerçekleşeceğini kaydeden Elvan, "İstanbulumuzun 3. havalimanına ihtiyacı olduğu hepinizce malum. Bu çerçevede teknik düzeyde tüm çalışmalar yapılmış, havaalanının yerinin değiştirilmesi gibi herhangi bir husus kesinlikle söz konusu değildir" diye konuştu.

İkinci hususun kot meselesi olduğunu anlatan Elvan, bununla ilgili avam projesinin olduğunu, sözleşmeye uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Sözleşmede, havalimanının kotunun değişebileceğinin yer aldığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Havalimanının kotu konusunda, şu anda teknik düzeyde arkadaşlar çalışıyor. Muhtemelen bir düşürme söz konusu olacak. Ama buradaki Hadise şu, bize taahhüt edilen bir yatırım miktarı var. Nedir? 10 milyar avro. Firma bu yatırımı gerçekleştirmek zorunda. Mevcut arazi yapısına bakıldığında, belki 10 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleştirmek zorunda kalacak. Yap-işlet-devret (YİD) modelindeki ihale yöntemi ile Kamu İhale Kanunu'ndaki yöntem farklıdır. YİD modelindeki yöntemde 'siz devlete ne kadar para verirsiniz' onu yarıştırırsınız. Ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız onu yarıştırmıyorsunuz."

Yer teslimiyle ilgili DHMİ Genel Müdürlüğünün yazı yazdığını belirten Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanlığından bazı kesimlerinin devrinin henüz alınmadığını anlattı. Firmanın şu anda bölgede sondaj ve etüt çalışmalarını yaptığını ifade eden Elvan, "Sahada havalimanı yapımı konusunda çalışmalara başlamadılar" dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki işçiler konusunda ilgili bakanlarla toplantılar yaptıklarını belirten Elvan, kanayan bir yara olan bu konudaki çalışmanın ilgili bakan tarafından açıklanacağını bildirdi. Bakan Elvan'ın konuşmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.