Acaristanbul'da yapılaşma oranını artıran yönetmelik değişikliğinin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe döneminde yapıldığı ortaya çıktı. Değişiklikle özel orman alanlarında yatay alanın yüzde 6'sını geçmemek koşuluyla imar planlamasına uygun inşaat yapılacağı belirtilirken enerji nakil hattı, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz, kanalizasyon, yol gibi kamu hizmetine yönelik izinlerin bu oranın dışında tutulacağı belirtildi. Acarlar, bu yönetmelikten 4 gün sonra yapılaşma için "kesin izin" istedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 26 Temmuz 2005'te yürürlüğe giren yönetmelikte, eski yönetmeliğin "İzin" başlıklı 10. maddesi değiştirildi. İlgili maddede, kent, kasaba, köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerlerdeki özel orman alanlarında 6831 sayılı Orman Yasası'nın 17'nci maddesine göre izin alınmak ve yatay alanının yüzde 6'sını geçmemek koşuluyla imar planlamasına uygun inşaat yapılabileceği belirtildi. Buna karşın su, elektrik hattı gibi hizmetler, bu oranın dışında tutularak, yapılaşma oranı artırıldı. İlgili maddede, "Enerji nakil hattı, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz hattı, kanalizasyon, yol ve benzerleri ile 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 17'nci maddesine göre genel kamu hizmetlerine yönelik verilen izinler yüzde 6'lık alana dahil değildir" ibaresi yer aldı.
Maddede, bunların dışındaki her türlü tesis ve müştemilat, garaj, havuz, spor tesisleri, çocuk oyun alanı, otopark, ticari ve sosyal tesisler ve benzeri yapıların ise yüzde 6'lık alana dahil olduğu belirtildi.
Acarlar 'kesin izin' istedi
Eski yönetmelikte, enerji nakil hattı, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz ve kanalizasyon hattı kapsama alınmamıştı. Yönetmelikte yalnızca şu ifadelere yer verilmişti:
"Genel Müdürlüğün 202 sayılı Orman Yolları Planlaması ve İnşaat İşlerinin Yönetilmesi Hakkında Tebliğ esaslarına göre ormanın devamlılığı ve işletilmesine yönelik yol şebeke planları tanzim edilir. Bu planlar Genel Müdürlük İnşaat ve İkmal Dairesi Başkanlığı'nca onaylanır. Onaylanan bu planlar dahilinde yapılan yollardan bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen imar planı dışında kalan yollar Orman Kanunu'nun 52'nci maddesine göre verilen yüzde 6'lık yapılaşma kapsamına dahil değildir."
Yapılan bu yönetmelik değişikliğinden kısa bir süre sonra Acarlar, Orman Genel Müdürlüğü'ne başvurarak "kesin izin" istedi. Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Güzel de 09.09.2005'te İsmet Acar 'a gönderdiği yazıda, başvuruya "6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesi ile 26.07.2005 tarihinde yayınlanan yönetmelik çerçevesinde Serdaroğlu Özel Ormanı'nda yüzde 6 yapılaşma ile ilgili kesin izin verilebilmesi için istenen tüm belgelerin dosyanızda mevcut olduğu anlaşılmış olup talebiniz ile ilgili yasal işlemler devam etmektedir" yanıtını verdi.
'Bizim dönemimiz tertemiz'
Eski Orman Bakanı Nami Çağan , konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ben her konuda üstüme düşeni yaptım. Bizim dönemimiz gerçekten tertemiz bir dönemdir. Ben bu konuyla ilgili konuşmayacaktım ama Sayın Bakan, bizi de işin içine kattı. Biz çok sayıda villayı o dönem hiçbir endişemiz olmadan yıkmıştık" dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yönetmelik çerçevesinde gelen taleplerin bakanlık tarafından değerlendirildiği belirtilerek "Ancak, gelen taleplerin bakanlığımızca, orman ekosisteminin korunmasına olumlu etkisi görülmediğinden, hiçbir ön izin talebi uygun görülmemiştir" denildi. Bakanlığa sunulan taleplerde, belirlenen alan üzerindeki toplam inşaat yoğunluğunun yatayda kontrol edilebildiği, ancak dikeyde kontrol edilemediğinin anlaşıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bu durumda, bakanlığımızca özel orman alanlarında toplam inşaat alanının, yani yatayda-dikeydeki yapılaşmanın kontrol altına alınması amacıyla belirlenen alanda toplam yapılaşma oranı, özel orman alanının yüzde 5'i kadar olacağına ilişkin genelge hazırlanmıştır." Çevre ve Orman Bakanlığının açıklamasındada, yatay ve dikeyde oluşacak toplam yapılaşma alanını kontrol altına alan hususların, bakanlık tarafından yeniden düzenlenmekte olan yönetmelikte özellikle belirtildiği kaydedildi.
Küçükaydın: Takipçisiyiz
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın da söz konusu yönetmeliğin "istismara açık ve sağlıksız" olduğunu söyledi. Küçükaydın, "Bu yönetmelikle ilgili bir işlem yapmadan yönetmeliğin değişmesi gerekir. Ben o temayülü görüyorum, değişmemesi halinde bu yönetmelikle tasarruf kullanılmaması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuyu partiler ve kurumlar üstü olarak takip edeceğiz" dedi.