Bakan Nihat Ergün de Sanayici de Vergiden Şikâyetçi



İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 8'incisini düzenlediği Sanayi Kongresi, vergi tartışmalarına sahne oldu. Sanayinin belini büken vergilerden bakan da, işadamı da şikayetçi. AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, "Vergi konusunda da devletin desteği önemlidir. Eğer devlet beyinlerden vergi almazsa beyinler yaratıcı hale gelebilir" derken, MAP Havacılık Enerji ve Elektronik Ticaret Servis Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu ise, "Vergi idaresinin yakaladığı yerden vergi alma alışkanlığı var" dedi.

Tüzmen, 8'inci Sanayi Kongresi kapsamında düzenlenen "stratejiler ve politikalar" konulu oturumda yaptığı konuşmada, sanayiyi destekleyecek doğru regülasyonlar, düzenlemeler yapmak ve yönetmelikler çıkarmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Sanayicinin önünü açmak için devletin daha fazla destek vermesi gerektiğini ifade eden Tüzmen, vergi konusunda da devletin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.
 
Vergi de ölçü bulamadık

Erkut Yücaoğlu da konuşmasında vergi sorununa dikkat çekti. "Vergi idaremizin toparlayabildiği, yakaladığı yerden vergi alma alışkanlığı var. Halbuki şurası bir gerçek ki, ekonomik faaliyet yoksa vergi de yok" diyen Yücaoğlu, bunun ölçüsünün bir türlü bulunamadığını ifade etti. Hükümetin altındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurul yapılarında hala anlayamadıkları birtakım engellemeler bulunduğunu kaydeden Yücaoğlu, "Ankara'daki düzenleyici ve denetleyici kurulları biz istedik. Ancak bizim düzenleyici kurullarımız piyasa oyuncularıyla beraber karar vermiyor" diye konuştu. Erkut Yücaoğlu, 2010'da dünyadaki konjonktürün çok da değişmeyeceği bir dönem olacağının söylendiğini belirterek, "İkinci bir çöküş olur mu bilmiyorum, ama Türkiye'nin dikkatli seyretmesi gereken bir dönem olarak görüyorum. Türkiye'de kredi musluklarında bir sıkışma bekleyebilirsiniz" yorumunu yaptı.

Sanayi Kongresi, bakanların Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili farklı görüşlerine de sahne oldu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Ar-Ge konusuna büyük önem verdiklerini belirterek bilim ve teknolojide 2013'te Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payını yüzde 2'ye, bilim insanı sayısını ve niteliğini de geliştirerek 150 bine çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Ergün, "Türkiye'nin yeni sanayi stratejisinin uzun dönemli vizyonunun ‘orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olmak' olarak belirlediklerini söyledi.
 
Bölgesel avantaj önemli

Sanayi Kongresi'nin dünkü bölümünde düzenlenen "Yeni Pazar Fırsatları ve Giriş Stratejileri" konulu panelde konuşan Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Türkiye'nin çok hızlı büyüyen ve büyüme potansiyeli olan bir bölgenin ortasında bulunuyor olmasının, Türkiye'ye, ihracatını büyütmesi açısından çok önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin yeni ve potansiyeli olan pazarlardan çok daha pay alma çabasını sürdürmesi gerekiyor" dedi.