Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Ayasofya Müzesi'nin "dünyanın yeni 7 harikasından biri" olmamasının çok da önemli olmadığını söyledi.
Yeni 7 harikayı seçen anketi bir sivil toplum örgütünün yaptığını, UNESCO ile ilgisi olmadığını anımsatan Koç, "Benim değerlerimin dünyanın 7 harikası olup olmamasından çok daha önemlisi, ben değerlerimi koruyabiliyor muyum, koruyamıyor muyum?" dedi. Koç şunları söyledi:
"Maalesef çok yanlışlıklar yapılmış 50'li yıllarda. Beton atılmış, beton sıva yapılmış. Onları da kazıtarak, ilk haliyle, yani kilise yapılırkenki halindeki boyasıyla, yapısıyla, içinde de hem kilise, hem cami, hem müze olarak nasıl korunması gerekirse öyle korumaya çalıştım. Benim için bu daha önemli. Listeye itiraz edilirse edilir, ama benim böyle magazinsel şeylerle alakam yok."
Koç, Ayasofya'nın etrafındaki türbeler, içinin onarımı ve Fatih ek binası için 1 milyon YTL yatırım yapıldığını açıkladı.
Yazma eserler internette
Bu arada 192 bin 552 yazma eserden 170 bininin dijital ortama aktarıldığını da belirten Koç, "Dijital ortama aktarılan bu eserleri belli kurallar çerçevesinde internet üzerinden dünyaya açıyoruz" dedi. Koç, kitapların da dahil edileceği projenin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti. "Yazma Eserlere İnternet Ortamında Erişim Projesi" kapsamında, eserlere Milli Kütüphane sayfası ya da www.yazmalar.gov.tr adresinden ulaşılacak.