Bakan 'Gaza Zam Var' Dedi BOTAŞ Yüzde 15 Talep Etti



Yeni yılla birlikte doğal gazda zam gözüktü. Geçtiğimiz hafta BOTAŞ'ın zam talebiyle Enerji Bakanlığının kapısını çalmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye'den yaptığı açıklamada doğal gazda otomatik fiyatlandırmanın esas alındığını belirterek, "Son dönemde uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatına paralel olarak doğal gaza zam yapılabileceğini belirtti. Yıldız, "Ocak ayı başında zam yapılacağı kesin mi?" sorusuna ise "Kesin diyemem" yanıtını verdi. Bakan Yıldız zamla ilgili yüzde 50 zam söylentilere karşı çıkarak "Bu rakamı telaffuz etmek doğru değil" dedi.

Rakam henüz kesinleşmedi

Kamu kurumu olan ve doğal gaz piyasasının yüzde 90'nına sahip olan BOTAŞ'ın, geçtiğimiz hafta zam talebiyle Bakanlığın kapısını çaldığı biliniyor. Kurumun bakanlıktan son dönemdeki petrol fiyatlarına artışına paralel olarak yüzde 15 zam talep ettiği belirtiliyor. Bakanlık kaynakları, doğal gazda otomatik fiyatlandırma mekanizması olduğunun altını çizerek, "BOTAŞ yüzde 15'lik zamma gereksinim duyulduğunu belirtti. Ancak henüz kesinleşen rakam yok" dediler. Elektriğin yaklaşık yüzde 70'ni doğal gazdan üreten Türkiye'de, doğal gaz fiyatındaki değişiklikler elektrik fiyatlarına da yansıyor. Gaz ithal edip elektrik santralleri ve dağıtıcı firmalara satan ithalatçılar, gelecek yıl için belirlediği birim satış fiyatlarını müşterilerine bildirmeye başladı. Yeni tarifeye göre elektrik santrallerine satılan 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ortalama 256 dolardan 360 dolara çıkacak.

"Samsun-Ceyhan'a önemli miktarda kaynak bekliyoruz"

Hazar ve Karadeniz kaynaklarını dünya pazarlarına taşıması planlanan, boğazları by-pass edecek Samsun- Ceyhan ham petrol boru hattına, Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan'dan önemli miktarda kaynak sağlanması bekleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin'in Samsun-Ceyhan hattına kaynak sağlamak için bölgede önemli temaslar yaptığını kaydetti ve ekledi: "Rusya'nın hatta petrol sağlanması için yaptığı girişimler sonucu Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan'dan kaynak sağlanmasını bekliyoruz. Bu kaynak 50 milyon tonluk kapasitenin önemli çoğunluğunu sağlayacak."