Bakan Binali Yıldırım'a Liman Raporu Sunulacak



Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın isteği üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunulmak üzere Alsancak Limanı ile ilgili rapor hazırladı. Geçtiğimiz hafta İzmir Valisi Cahit Kıraç'a iletilen raporda limanın tarihi gelişimini, bugünkü ihtiyaçları ve yapılması gereken yatırımları belirten Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, liman kullanıcılarının taleplerinin artık özelleştirme gerekçesiyle geciktirilmemesini istedi.

Raporda limanı bekleyen tehlikelere dikkat çeken Dologh, "Konteynerler için yanaşma yeri yetersiz ve bu gemilerin demirde beklemesine neden oluyor. Gentry-kreyn (büyük vinç), mobil vinç ve iş makineleri yetersiz. İş makinesi operatörleri de yeterli değil" dedi. Dologh, "Bakım-onarım eleman sayısı artırılmalı. Tamir onarım parçası alımında bürokratik gecikmeler var. Yönetici kadrosundaki personele verilen yetkiler sınırlı. Ayrıca bugüne kadar limanın özelleştirme kapsamında olduğu vurgulanarak, hayati önem kazanan bazı işler yapılmıyor" diye konuştu.

Limanda bekleyen işler konusunda bilgi veren Dologh, limanın 3. kısım olarak adlandırılan bölümü ve bin 100 metrelik ek rıhtımın yapılmadığını, liman ile Yenikale geçidi arasındaki su yolu projesinin de rafta beklediğini vurguladı. Dologh, limanda 700 bin metrekarelik sahanın kazanılması işinin de yapılmadığını dile getirdi.

Makul süre

Limanın yönetimi konusunda otonom yönetim ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne limanın devri alternatiflerinin ötesinde en uygun çözümün özelleştirme olduğunu belirten Dologh, yeniden düzenlenecek bir ihaleden sonra itiraz ve iptal başvuruları için uzun olmayan makul bir süre tanınmasının önerdi. Dologh, liman ile ilgili alınacak önlemler konusunda şu önerileri dile getirdi: "7,8,9 numaralı rıhtımlar kruvaziyerler için daha düzenli hale getirilmeli. Buradaki ambarlar, yolcu salonuna dönüştürülmeli. Konteyner içi yüklemeler liman dışına alınarak, sıkışıklık önlenmeli. Tır parkı civarındaki saha düzenlenerek 40-50 dönüm alan kazanılmalı."

Dologh, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni silo önündeki rıhtıma sıkışık durumlarda konteyner gemisi alınmalı ve geri sahası hazırlanmalı. Limandaki iş makinelerinin kullanımı konusunda taşeron hizmet alınabilir. Katı ve sıvı atık hizmeti daha düzenli yapılmalı. Yöneticilere daha fazla yetki verilmeli. Personel takdir ve teşvik edilmeli."

Hangi önlemler alınmalı?

- Ek rıhtım inşaatı tamamlanmalı,
- Liman arka sahası genişletilmeli,
- Liman su yolu derinleştirilmeli,
- Kruvaziyer gemileri için önlem alınmalı,
- Yükler liman dışında doldurulmalı,
- Yeni silo önündeki rıhtıma da gemi yanaşmalı,
- Yetişmiş eleman ihtiyacı giderilmeli,
- Personel ödüllendirilmeli,
- Vinçlerin bakım süresi hızlandırılmalı.