“Hüseyin Anka İle Sinan’ı Yeniden Yorumlamak”, İTÜ'de Gösterildi



30 Mart günü, İTÜ'de Süha Arın imzalı "Hüseyin Anka ile Mimar Sinan'ı Yeniden Yorumlamak" adlı belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Gösterime oldukça yoğun bir ilgi vardı.

“Hüseyin Anka ile Sinan’ı Yeniden Yorumlamak”, alıştıklarımızın aksine incelikli ve duygu dolu bir belgesel. Bu toprakların yetiştirdiği iki sanatçıyı, heykeltıraş Hüseyin Anka ve Mimar Sinan’ı paralellik içinde anlatan belgesel yaklaşık kırk dakika sürüyor. Bir yandan çamurdan Sinan heykelini biçimlendiren Hüseyin Anka, bir diğer yandan da kendi hikâyesini bizimle paylaşıyor.

Çocukluğu ve ilk gençlik yıllarını I. Dünya savaşı ortamında geçiren Hüseyin Anka, Edirne’deki Muallim Mektebinde öğrenimine başlıyor. Mezuniyetinin ardından hocalarının kendi aralarında topladığı parayla İstanbul’a gelerek İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel bölümüne kaydoluyor. Nazi Almanyasından kaçarak Türkiye’ye gelen önemli sanatçı Rudolph Belling’in öğrencisi oluyor ve heykele, sanata yaklaşımı temelden değişiyor. Mimar Sinan adına açılan bir heykel yarışmasında birinciliği alan heykeli aracılığı ile Anka’nın yolu Sinan ile kesişiyor.

Suha Arın'ın kardeşi Reha Arın,
gösterimden önce kısa bir konuşma yaptı.
Açılan yarışmadan çok sonra dil, tarih, coğrafya fakültesi önüne yapılan heykel Anka’ya göre Sinan’ın çıraklık dönemi yapılarından Şehzade Camisini yaparkenki halini yansıtmaktaydı. Sai Mustafa Çelebi’nin Mimar Sinan’ın anılarını kaleme aldığı Tezkiret-ül-Bünyan kitabına paralel olarak Anka’nın elindeki çamurdan heykel gülüyor, korkuyor, ağlıyor hatta yaşlanıyor. Süleymaniye Külliyesi, Kemerburgaz Su Kemerleri, Küçük Çekmece Köprüsü, Kanuni Türbesi, Selimiye gibi çok önemli yapıların görüntüleri eşliğinde yaşamına tanık olduğumuz Koca Sinan’ın başarı, takdir, tekdir ve korku dolu yaşamı Süha Arın’ın objektifinden beyaz perdeye yansıdı.