İstanbul’da lüks ve pahalı evlerin bulunduğu Bahçeşehir’deki gölet, varoşların piknik alanı olunca huzursuzluk çıktı. Bahçeşehir sakinleri “Kızlara laf atıyorlar, kazları avlıyorlar” diye şikayet etti. Belediye de göleti, çevre mahallelerden gelenlere yasaklama kararı aldı
Başlangıçta siteydi
Dönemin Emlak Bankası tarafından 1990’da yapımına başlanan Bahçeşehir, İstanbul’un en lüks ve en büyük toplu konut projelerinden biriydi. 16 bin haneyle başlayıp 20 bin haneyi aşan ve başlangıçta site olarak tasarlanan Bahçeşehir, iki kapısında güvenliği, sosyal tesisleri ve çevre düzenlemesiyle özellikle alım gücü yüksek kesimler tarafından tercih ediliyordu.
Sonra belediye oldu
Ancak 1999’da Bahçeşehir belediye oldu. O yıla kadar özel site olan yerleşim alanı da kamuya açık hale geldi. Bunun üzerine de çevredeki yoksul mahallelerden gölete akın oldu. Mangalını ve tüpünü kapan, 26 bin metrekarelik gölet alanına geldi.
Varoş gölete aktı
Bahçeşehir’e komşu Altınşehir, Esentepe, Esenyurt ve Beylikdüzü’nden gelen bu piknikçiler, sakinlerin tepkisini çekti. Belediyeye, “Dışarıdan gelenler göletlerdeki kazları avlıyor, kadınlara kızlara laf atıyor. Mangal kokusundan geçilmiyor” diye şikayet yağdı.
Mülkiyeti alındı
Bunun üzerine Bahçeşehir Belediyesi gölet alanının mülkiyetine sahip olan TOKİ ile yüklenici firmalar olan Nurol ve Dolmabahçe Grubu’yla anlaştı. Böylece alanın mülkiyeti belediyeye devredildi. Ardından göletin etrafı 2 metrelik tellerle çevrilmeye başlandı.
Girişler kimlik kartıyla
Belediye, internet sitesinde de gölete Bahçeşehir sakinleri dışında kimsenin girmesine izin verilmeyeceğini, giriş çıkışlarda özel kimlik kartlarının kullanılacağını ilan etti: “Gölet bölgesinin kullanımı siz Bahçeşehirliler’in de şimdiye kadar sıklıkla şikayetçi olduğunuz ’Bahçeşehirliler kullanamıyor’ nidasına da cevap verecek biçimde düzenliyoruz. Gölete giriş birkaç noktadan sağlanacak. Girişlerde ’Bahçeşehir Belediyesi Aile Hekimliği’ tarafından bütün Bahçeşehirliler’e verilen kartlar kullanılacak, misafirleriniz de kolaylıkla girebilecek.”
Yeşil alanlar imara açılmasın diye
Belediye yasağın nedenini ise şöyle açıkladı: “Yakın yerleşim yerlerdeki yeşil alanlar, imar plan tadilatları yapılarak konut-işyeri yapılaşmasına açılıyor. Halkın nefes alabileceği yeşil alanlar birer birer yok ediliyor. Onlar da doğal-zorunlu olarak en yakın yeşil alanlara geliyor ve böylece de yeşil alanlarımızda büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bu uygulamayla, bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın kendi yeşil alanlarına sahip çıkma bilincinin de oluşturulmasına katkısı olacağını düşünüyoruz.”
Bizim orada yok buraya geliyoruz
Bahçeşehirli gölete çevre mahallelerden gelenlerden rahatsız. Çocuğu ile Altınşehir’den gelen bir vatandaş, “Oğlum bisiklete biniyor ben ise temiz hava alıyorum. Bizim orada böyle bir alan olmadığı için buraya geliyoruz” diyor.
En ucuz ev 150 bin dolar...
Bahçeşehir, post-modern bir yaşam merkezi olarak Hoşdere Köyü merkez alınarak tasarlandı. Toplam proje alanı 4.701.420 metrekare ve yaklaşık 16.000 konut olarak planlamıştı. Türkiye’nin ilk ve en büyük suni göleti 300 bin metrekarelik rekreasyon alanı bu kompleks içinde yer alıyor. 26.000 metrekarelik göletin yer aldığı komplekste, çeşitli restoranlar, özel kulüpler, bar, disko, çay bahçesi, atlı spor ve golf kulübü gibi tesisler var. Stüdyo tipi daireler 150 bin dolardan, villalar ise 1 milyon dolardan satılıyor. Bahçeşehir sakinlerinin çoğu iş adamı, sanayici, bürokrat, gazeteci, eski milletvekili, sanatçı, hukukçu ve emeklilerden oluşuyor. 2003’te yapılan bir araştırma sonuçlarına göre Bahçeşehir’de yaşayanların yüzde 68’i ev sahibi, yüzde 42’si tam zamanlı bir işte çalışıyor.
Etrafı telle çevriliyor
Bahçeşehir Belediyesi, 26 bin metrekarelik alana yayılan yeşil alan ve göletin etrafını 2 metrelik yüksek tel duvarla çevirmeye başladı.
Belediye: Uygulama başlamadı, tartışıyoruz
Bu uygulama üzerine Bahçeşehir Belediye Başkanı Kemal Aydın’ı aradık. Ancak Aydın şehir dışında olduğu için sorularımızı Basın Merkezi Başkanı Bektaş Erdoğan yanıtladı: “Göleti ve yeşili korumak için bu kararı aldık. Çünkü dışardan gelenlerin bu konuda özen göstermediğine ilişkin bir çok olay yaşandı. Örneğin yasağa rağmen mangal yaktılar. Ama uygulamaya henüz geçmedik, üzerinde tartışıyoruz.”
Bahçeşehir sakinleri: Güvenliğimiz kalmadı
10 yıldır Bahçeşehir’de oturan bir vatandaş, dışarıdan gelenlerden rahatsız olduğunu söylüyor: “Daha önce burada koşar ve spor yapardık. Ama artık çekiniyoruz. Çünkü spor yapanlara laf atanlar oluyor. Buranın en önemli özelliklerinden biri güvenlikti, şimdi güvenlik konusunda sıkıntı yaşıyoruz.”
Yeşil alan için o kadar para verdik: Bir başka sakin ise, şikayetlerinde haklı olduklarını ancak çözüm olarak tel örgü çekmenin yanlış olduğunu söylüyor: “Biz buradan ev satın alırken yeşil alan avantajı yüzünden o kadar para ödedik. Ama şimdi herkes bundan faydalanacak. Buna karşı çıkıyoruz.”