Aydın ve Muğla illeri için sadece bir su kaynağı değil, aynı zamanda tarihi, kültürel ve biyolojik çeşitlilik açısından da büyük bir öneme sahip olan Bafa ve Azap gölleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü iki gölün iklim değişikliği ve insan kaynaklı sorunlar nedeniyle son yıllardaki en geniş kurumaların olduğunu aktararak maden faaliyetlerinin bir an önce durdurulması çağırısını yaptı.
Cumhuriyet’ten Yusuf Körükmez’in haberine göre; Bafa Gölü’nün kuraklık ve kirlilik tehdidi altında olduğunu aktaran Bahattin Sürücü, “Pamuk sulama mevsiminde göldeki tuzlu suların Büyük Menderes Nehri’ne karışmaması için Bafa’nın hem Serçin Priz Kanalı hem de Sakızburnu Dalyan kanalında kamyonlarca toprakla bent oluşturularak, göle su giriş ve çıkışları tamamen kapatılmaktadır. Bu durum gölün ekolojik yapısını bozmakta, kurumaya neden olmakta ve başta yılan balıkları olmak üzere sucul canlıların geçişine engel olmaktadır.” dedi.
Yavru balık üretim tesislerinin atıksularının arıtılmadan göle deşarj edildiğinin raporlarla ortaya konulduğunu aktaran Sürücü, “Uşak, Denizli ve Aydın illerinin evsel ve endüstriyel atıkları arıtılmadan Büyük Menderes Nehri’ne bırakılmakta ve nehirden göle su akışı sağlandığında bu kirlilik göle ulaşmaktadır. Nehir bir yandan gölün en önemli beslenme kaynağı olurken, bir yandan da havza boyunca suyla taşıdığı kimyasal, ağır metal vb. atıklarla kirlilik yükünü artırmaktadır.” dedi.
Madenler büyük tehdit
Büyük Menderes Nehri’ne yapılan HES’ler ve Söke Ovası’ndaki vahşi sulama faaliyetlerinin de gölü tehdit ettiğini aktaran Sürücü, “Bafa Gölü’nün sırtını dayadığı Latmos Dağları’nda faaliyet gösteren maden ocaklarından dereler vasıtasıyla akan maden suları ve toprakları gölün ekolojisine büyük zarar vermektedir. Gölle dağın bütüncül bir şekilde oluşturduğu olağanüstü doğal peyzajı geri dönülmez biçimde tahrip edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Su derinliği şu anda 130 cm”
Bölgedeki ikinci büyük sulak alanı olan Azap Gölü’nde de kurumalar başladığını aktaran Bahattin Sürücü, “Gölde su seviyesinin düşmesi sonucu doğudan başlamak üzere kurumalar başladı. Yaklaşık 5-6 metreye bulan su derinliği şu anda 130 cm’ye kadar düştü. Bunun nedeni kuraklığa bağlı olsa da en önemli nedenlerden biri de Latmos Dağları’ndaki maden ocaklarıdır. Ocaklardan yağışlarla birlikte göle akan maden toprakları gölün tabanını doldurarak sığlaştırmakta ve su hacminin azalmasına neden olmaktadır. Eğer iklim şartları bir süre daha böyle yağışsız geçerse Azap Gölü’nün tamamen kuruması kaçınılmaz olacaktır.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.