Milas-Bodrum karayolu üzerinde bulunan Bafa Gölü tabiat parkında çevre faciası yaşanıyor. Bafa Gölü’nde yaşanan kirlilik nedeniyle binlerce balık kıyıya vurdu. Yıllardır gölde balıkçılık yapan çevre köylüleri, her geçen yıl artan kirliliğin balık ölümlerine yol açtığını söylüyor. Göldeki kirlenmenin; Menderes Nehri’ne Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın’daki fabrika atıklarının karışmasından kaynaklandığını söyleyen köylüler, bir an önce önlem alınmasını istiyor.
Bölgede balıkçılık yapan Mehmet Çakır, “Set çekildi ve artık nehirden su akışı durdu. Zaten gelen su da kirliydi. Suyun durmasıyla birlikte göl küçülmeye başladı. Bir de hızla kirlendi. Balıklar havasızlıktan, kirlilikten ölüyor” derken, bir başka balçıkçı Mehmet Samos, “Yıllardır burada balıkçılık yapıyordum. Artık gölde bitti, balık da” dedi.
Bafa Gölü ilgili araştırmalar yapan Kanada Vanier College Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Yalınpala’ya göre ölümlerin bir diğer nedeni de balıkların havasız kalması. Yalınpala, bölgenin milli park statüsünde olduğuna da vurgu yaparak, “Buraya dünyanın bir çok yerinden insan geliyor. Buranın doğal güzelliklerine bakıyor. 3 yıl önce Bafa Gölü yok oluyor demiştim. İşte yok oldu. 10 yıl önce buradan 500 ton balık çıkardı. Şimdi balık yok. Nedeni ise havasızlık ve kirlilik. Burada aşanan çevre felaketine dur denmesi lazım” diye konuştu.
İhmal davası
Bafa Gölü’nde yaşanan çevre katliamının sorumlusu olarak DSİ görülüyor. Bafalılar, DSİ’nin bölgede yaptığı kanaletlerin ardından göle su gelmediğini bu yüzden de bu balık ölümlerinin yaşandığını söylüyor.
Öte yandan, bölgede binlerce balığın ölmesinin ardından gölde inceleme başlatıldı. Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin ölü balıklardan örnekler alarak tahlile gönderdiği bildirilirken, vatandaşlar da ölü balıkları yememeleri konusunda uyarılıyor.