Bafa Gölü Yaşam Mücadelesi Veriyor



Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye’nin en önemli göllerinden birisi sayılan Bafa Gölü kirlilik nedeniyle yine köpürdü. Geçtiğimiz yıl mart ayında görülen köpürmeler bu mayıs ayında ortaya çıktı. Uzmanlar kirlilik nedeniyle meydana gelen bu köpürmeler nedeniyle yörede yaşayan insanların Bafa Gölü’ndeki biyolojik çeşitlilik için yaşam mücadelesi verdiğini dile getiriyor.

Bafa gölü yine köpürdü

Kuşadası, Didim ve Bodrum gibi turizm merkezlerine çok yakın olan Bafa Gölü’nün korunması için gündeme gelen projeler ve gölde meydana gelen değişiklikler işin aciliyetini ortaya seriyor. Gölün özellikle Serçin köyü bölümünde kıyılarda başlayan köpürmeler ve su kalitesindeki değişimler göldeki kirliliğin en açık göstergeleri sayılıyor. Yeşile dönen su özellikle koyların sığ kesimlerinde kokuya neden oluyor. Gölün son hali yaz aylarında tıpkı geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ve mikroorganizmaların çok fazla çoğalması olarak adlandırılan “alg patlaması”na benzer sorunların yaşanacağı endişesini güçlendiriyor.

Göle su giriş çıkışı engellenince

Göldeki kirliliğin ana nedeni olarak, gölün Büyük Menderes Nehri’nden suyla beslenmesini sağlayan iki kanalın, Serçin Priz ve Sakızburnu Dalyan Kanallarının tonlarca toprakla kapatılması olduğu dile getiriliyor. Normalde hiç kapatılmaması gereken bu kanallar, tarımsal sulamalar nedeniyle yaklaşık 5 ay süresince kapalı tutuluyor. Bu nedenle göle su girişi-çıkışı yapılamıyor. Kanalların bu yıl bir ay erken kapatılması sonrası göldeki bu köpüklenmenin meydana geldiği dile getiriliyor.

Balıklar mahsur balıkçılar üzgün

Bafa Gölü’nün çevresindeki 6 köyden 283 balıkçının üye olduğu Serçin Su Ürünleri Kooperatifinin başkanı Abdullah Çamtepe, balıkçıların bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirterek, kanala dökülen toprağın açılıp, barajlardan verilen temiz suyun göle girmesi gerektiğini söylüyor. Balıkçılar, göle su girişinin kapatılması nedeniyle göle nisan-mayıs ve haziran ayında yavru balık girişlerinin engellendiğini belirterek, bu aylarda yumurta bırakacak balıkların dışarı çıkması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Köylüler, balıkların göle ne girebildiğini ne de çıkabildiğini ve kirlilikten dolayı büyük zararlarının olduğunu kaydediyorlar. Balıkçı köylüler su girişi olmaması nedeniyle balık sepetlerinin içinde kalan yılan balıklarının oksijensizlikten ölmeye başladığını, bunun yöredeki balıkçılığa çok büyük bir darbe vuracağını belirtiyorlar.

Kirliliğin nedeni biliniyor ama...

Göldeki kirliliğin nedenleri konusunda resmi belgelerde önemli tespitler var aslında. Bafa Gölü’nün Uzun Devreli Gelişme Planı’da göldeki su kimyası ve su miktarının, DSİ regülatörlerinin programsız kullanılması sonucu sürekli değiştiği, bu durumun da, bugün gölde yaşanan ekolojik dengesizliğin ve balık ölümlerinin temel nedeni olduğu” yazıyor. Bu ekolojik bozulmalar geçim kapıları göl olan yöre köylülerin ekonomilerine önemli zararlar verirken, gölün zengin biyolojik çeşitliliğini de yok ediyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler derneği (EKODOSD) Bafa’nın korunabilmesi için sulak alan komisyonlarının tekrar işlevsel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bafa neden köpürüyor?

Bafa Gölü’nde uzun yıllardır bilimsel çalışmalarını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü’nde görülen köpüklenmenin geçen yıllara göre çok daha yoğun bir şekilde görülmesinin nedenlerini maddeler halinde sıraladı;

1- Gölde meydana gelen bu tür köpüklenmelerin nedeni yıllardır Bafa Gölünde görülen biyolojik ve kimyasal kirlenme ile ilgili bilimsel önlemlerin alınmamasıdır.

2-  Göle su vermekle Bafa Gölü temizlenemez. Kaldı ki bu yıl bölgede görülen kuraklık nedeniyle yapılan ölçümlerimizde gölde su seviyesi geçen yıllara göre giderek azalmaktadır.

3- Kirlilik nedeniyle gölün azot ve fosfor seviyesinin geçen yıllara göre aşırı artışı.

4- Resmi makamların bu son on yıldır gölle ilgili aldığı önlemler ve havza düzenlemesindeki oldukça yavaş olan düzenlemeler çok yetersizdir.