Ayvalık’a Maden Dayatması



Bilfer Madencilik tarafından Ayvalık’ın Karaayıt köyünde planlanan demir cevheri zenginleştirme tesisi için yeni bir ÇED toplantısı gerçekleştirildi. Güney Marmara Çevre Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Akif Öznal, yargı kararıyla ilk ÇED raporunu iptal ettirdiklerini anımsatarak, ikinci kez başlatılan ÇED sürecinde yine madene onay çıkması durumunda hukuksal mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.

Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş.’nin Karaayıt köyü sınırları içinde planladığı tesise geçen yıl ÇED olumlu raporu verilmişti. Buna karşı çıkan çevreciler, hukuka ve su yönetmeliğine aykırı olduğunu savunarak mahkeme kararıyla ÇED raporunu iptal ettirmişti. Yargı kararına karşın yapılan ikinci ÇED toplantısı sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Toplantıya Çevre ve Orman Balıkesir İl Müdürü Emine Tamer yönetti. Bakanlık yetkilileri, şirket temsilcileri, Ayvalık ve Körfez çevre derneklerinin yanı sıra Ayvalık, Altınova ve Burhaniye belediye başkanları ile çok sayıda yurttaşın katıldığı toplantıda, Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı da geniş güvenlik önlemleri aldı.

GÜMÇED Başkanı Akif Öznal, şirketin hiçbir yargı kararı yokmuş gibi davranarak yeniden ÇED süreci başlatmasına tepki gösterdi Öznal, “Bu durumun, her zamanki gibi mahkeme kararlarının arkasına dolanmaktan başka bir anlamı bulunmamaktadır. Tesis, Madra Barajı su havzasında kurulmak isteniyor. Aslında barajı bizden önce DSİ'nin koruması gerekiyor. Bu ikinci toplantıyla bakanlık her zaman firmaların yanında olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Karaayıt Köyü Muhtarı Mehmet Çıracıoğlu da, köyün geçimini hayvancılıktan sağladığına dikkat çekerek, maden şirketine tahsis edilen 124 bin metrekarelik mera alanını geri istediklerini kaydetti.

Kimyasal zarar

Tesisin çevreyi olumsuz etkilememesi önlem alınmadığına dikkat çeken Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer de, bölgedeki bir milyon kişiye su sağlayan baraj havzasının korunması gerektiğini vurguladı. Sürer, “Biz doğal değerlerimiz ve temiz havamızla seracılık ve sağlık turizmine yönelmeye çalışırken, maden şirketinin çevreye vereceği kimyasal zararları kabul edemeyiz” diye konuştu.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, ÇED iptal davasının müdahili olduğunu anımsatarak, madene çalışma ruhsatı verilmemesi için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Türközen, şöyle konuştu:

“Birşey değişmediyse biz neden uğraşıyoruz. Buranın yaşam hakkı Karaayıtlılarındır. Siz 10 yıl sonra yöreyi terk ettiğinizde bunlar ne yapacak? Çevresel değerler, dostluklar kaybedilecekse köy için madenin ne değeri var? Karaayıt susuzlukla kıvranırken biz köye su kuyusu açmak istedik, sondaj yapacak alan bulamadık, yerler şirketin elinde.”