Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi çatısı altında, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve farklı üniversitelerden gelen 25 kişilik ekip, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen başkanlığındaki çalışmalarına bu yıl Ayvalık'ı da dahil etti.
Ali Bey (Cunda) ve Lale Adası'nda yüzey araştırmalarına başlayan ekip, Arkaik dönemden Bizans'a uzanan bulgulara ulaşarak bölgede bir kazı yapılması gerekliliğini ortaya koydu. Mevzuata uygun gerçekleştirilebilecek kazıların Ayvalık'ın kültür turizmine katkı sağlayabileceğini belirten Özgen, Ayvalık ve çevresinde yer alan kültür varlıkları üzerine güncel bir kültür envanteri bulunmadığını vurguladı.
Özgen, "Daha önceki çalışmalarda, Helenistik, Roma ve Geç Antik Dönemin kültür ürünleri seramik bulgular vasıtasıyla bilinen yerleşimin, Arkaik öncülüne dair saptamalarda bulunduk. Aynı bölgeye yakın Duba Mevki üzerinde bulunan iki kilise yapısında taramalar yaptık. Tepe üzerinde en üst kotta yer alan kilisenin, çevre duvarında ve dağınık vaziyette yeniden kullanım gören yapı elemanları, buranın topoğrafik konumunun uygunluğu, antik kaynakların referansları ve kült alanı sürekliliği ihtimali dolayısıyla, tapınak terası olabileceği yönündeki görüşlerimiz oluştu" dedi. Ekibin, kazı ve yüzey araştırmalarının yanı sıra, Ören Adramytteion Koruma Amaçlı İmar Planı, farklı koruma ve çevre projeleri gibi birçok projeyi uygulamaya hazır hale getirdiğini ifade eden Özgen, başlattıkları yüzey araştırmalarının Reşitköy Barajı örneğinde olduğu üzere planlama aşamasındaki projelere, kültür varlıklarının korunması için gerekli keşif ve veri tabanını sunduğunu, Bakanlık görevlendirmeleriyle birlikte benzeri çerçevede ilgili kurumların işbirliğinde, yerel ve ulusal faydaya yönelik çalışmalara hız verdiklerini kaydetti.