Boğaz'a Yapılacak Tünel 2.5 Milyar YTL'ye Malolacak



Üsküdar-Harem arasından denize giriş yapacak tünel geçişi Avrupa yakasında Kumkapı'da yer üstüne çıkacak. İstanbul Boğazı'na yapılması düşünülen ikinci tüp geçiş için yapılan güzergah çalışmalarına göre 4.6 kilometre uzunluğundaki tünel, Üsküdar-Harem arasında kalan şeritte yer alan bir noktadan denize giriş yapacak.

Tünel, Kumkapı'da yeryüzüne çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'un trafik sorununu çözmek için raylı sistem olarak dizayn edilen Marmaray'ın ardından lastikli kara araçlarınca kullanılacak ikinci tüp geçitle ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Sabah, Ulaştırma Bakanlığı'nın lastik tekerlekli araçlar için Boğaz'a yapmayı düşündüğü tünelle ilgili ilk etüt çalışmasını ele geçirdi.

Etüt çalışmasına göre, proje Harem-Kumkapı arasını kapsayacak. Boğaz'ı iki yakasından birbirine bağlayacak olan tünel iki gidiş iki dönüş olmak üzere dört şeritten oluşacak. Bağlantı yolları dahil projenin maliyeti yaklaşık 2.5 milyar YTL düzeyinde bulunuyor.

Bu arada İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüyle ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, üçüncü köprü için 6 güzergah belirledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, güzergahı, bu 6 seçenek üzerinden bizzat belirleyecek. Güzergahlar şöyle: Garipçe-Poyrazköy, Rumelikavağı-Yuşatepesi, Kireçburnu-Beykoz,Yeniköy-Çubuklu, Arnavutköy- Vaniköy, Ortaköy-Nakkaştepe.