Tünelin Elmalık girişinde düzenlenen törende konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, on yılların özlemi olan bir rüyanın gerçekleştiğini belirtti ve tünelin gelecek yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılacağı müjdesini verdi. Ankara-İstanbul arasındaki ulaşımı 3,5 saate indirecek Gümüşova-Gerede Otoyolu Projesi’nin en önemli kısmı olan Bolu Dağı Tüneli’nin yıllardır konuşulduğunu kaydeden Erdoğan, öyle anlar oldu ki, ‘acaba bu proje rafa mı kaldırılacak?’ sorusunun kafaları meşgul ettiğini vurguladı. Erdoğan, 17 Ağustos 1999’daki depremin ardından kimilerinin ‘burada limon, patates depolayalım’ dediğini hatırlattı. Proje için yüz milyonlarca dolar harcandığını ve geri dönüşün olamayacağını ifade eden Erdoğan, “3 Kasım 2002’de bir değişim oldu. Süratle işi bitirmek üzere yola çıktık.” dedi.
Tünelin iki ucunun birleştirilmesiyle ilgili tören Bolu Elmalık girişinde düzenlendi. Askerî helikopterle alana gelen Başbakan Erdoğan'ı coşkulu bir kalabalık karşıladı. Törene, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak ile Çevre Bakanı Osman Pepe’nin yanı sıra İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili ve Astaldi SPA Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Atsaldi de katıldı. Mayısta İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin temel atma programına katılan Erdoğan’ı karşılamayarak protesto eden Rektör Yaşar Akbıyık da törende yerini aldı.
Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada İstanbul-Ankara hattında tarihî bir olaya tanıklık etmekten mutluluk duyduğunu söyledi. ‘Yol medeniyettir’ düşüncesiyle hareket ettiklerini kaydeden Erdoğan, hükümetleri döneminde ulaşımla ilgili alınan mesafenin cumhuriyet tarihi boyunca kat edilen mesafeleri zorladığını anlattı. Bolu Dağı’nın tarihine bakıldığında ne kadar masraf yapıldığının daha iyi görüleceğini ifade eden Başbakan, “Bu geçiş projesinde kalıcı bir iyileşme gerekiyordu. Şu ana kadar gerçekleşme oranı yüzde 85. Gelecek yılın sonuna kadar bunun tamamını bitirerek tüneli hizmete açacağız. Böylelikle Gümüşova- Gerede otoyolunun kalan tek bölümü de tamamlanmış olacak.” bilgisini verdi.
Köye hizmet götürme çalışmasında bu yıl beklenen sıçrama olmadığını; ancak köylerin yol ve su sorununu mutlaka çözeceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “İki önemli hedefimiz var. Köylerde ham yol diye bir yol kalmayacak, ya betonlanacak ya da asfaltlanacak. Köylerimizi şehirler haline getirmedikten sonra göçün önünü almamız mümkün değil.” Duble yollarla ilgili mesajlar da veren Başbakan iyileştirme sağlanan yollarda kaza sayısında yüzde 66, ölü sayısında yüzde 92 oranında azalma olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Yeni bir talimatım var. ‘Arazilerin Hazine’ye ait olduğu yerlerde iki çarpı iki değil iki çarpı üç şeritli yol yapacağız dedik.’ Şimdiden iki çarpı üç yollar yapmak suretiyle geleceğe daha iyi hazırlanıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. Bolu Dağı geçişi tünelleri tamamlanarak ulaşıma açıldığında yüksek standartlı ve otoyoldaki güvenli trafik akışının sürekliliği sağlanmış olacak. Ankara-İstanbul arasında 2x3 şeritli, konforlu ve güvenli ulaşım sağlayacak olan otoyolun getireceği kesintisiz ulaşım imkanı ile bu yol, öngörülen proje hızı ile 3,5 saatte aşılabilecek. Bolu Dağı geçişinin tamamlanmasıyla yakıt, lastik, taşıt işletim giderleri ve zaman kayıplarının getirdiği mali yükten tasarruf edilmesi hedefleniyor. Kış şartlarının zor olduğu bölgede otoyolun devreye girmesi, kazalar sonucu oluşan can ve mal kayıplarını da ortadan kaldıracak. Tünel, yıllık 40 milyon dolarlık harcamadan tasarruf sağlayacak.
Son kazma, Erdoğan’dan
Toplam 27,1 km uzunluğundaki Bolu Dağı geçiş projesinin en önemli parçasını tünel oluşturuyor. Keşif bedeli 570 milyon dolar olan proje için bugüne kadar 664 milyon dolar harcandı. Bu rakamın 242 milyon doları tünele sarf edildi. Aralık 2006’da bitirilmesi hedeflenen projenin toplam maliyetinin 890 milyon doları bulması bekleniyor. 3 km uzunluğundaki tünelin maliyeti ise 300 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün makine ile tünele ışık getirecek son kazmayı vurdu.