Aydınlatma ile Gelen Çok Yönlü Verimlilik...



Philips Aydınlatma Türkiye'nin yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada toplam elektrik tüketiminin neredeyse beşte biri aydınlatmaya harcanıyor. Türkiye'de üretilen toplam elektriğin ise yüzde 25'i aydınlatmada kullanılıyor.

Dünyada kurulu aydınlatmanın yaklaşık üçte ikisi eski, daha az enerji tasarrufu sağlayan teknolojiye dayanırken, enerji tasarrufu sağlayan genel aydınlatma, ortalama yüzde 40 enerji tasarrufu sağlama potansiyeli taşıyor. Küresel ölçekte aydınlatma alanının tamamında bu şekilde ortalama yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanması, enerji maliyetlerinde 128 milyar avro tasarruf edilebileceğini gösterirken, bu da 670 milyon ton karbondioksit (CO2), yılda 2 TWh enerji üreten 642 orta ölçekli elektrik santralinin yıllık toplam enerji üretimine denk geliyor.

Dünya genelinde yüzde 67 oranında enkandesan ampul, yüzde 33 oranında ise enerji tasarruflu ampul kullanılırken, herhangi bir enkandesan ampul enerji verimli başka bir aydınlatma çözümü ile değiştirildiğinde en az yüzde 70 oranında enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

LED ampuller enkandesan ampullere oranla 25 kat daha uzun ömürlü olmalarının yanı sıra yüzde 80 oranında daha az enerji tüketiyor. Standart bir ampulün ömrü bin saat, bir floresanın ömrü en fazla 10 bin saat civarlarında beklenirken, doğru üretilmiş bir LED'li üründe ömür 50 bin saat alt sınırından başlıyor.

Dünyada yolların üçte biri hala 1960 yılından kalma teknoloji ile aydınlatılıyor. Dünya genelinde yol aydınlatmaları yeni nesil aydınlatma çözümleri ile değiştirilirse enerji maliyetlerinde her yıl 10 milyar avro tasarruf sağlanmış olacak.

Küresel ölçekte aydınlatmanın yüzde 60'ı kamu ve ticari binalar için kullanılırken, bugün dünya genelinde ofislerde kullanılan aydınlatmanın yüzde 70'i eski tip ve enerji verimli olmayan sistemlere dayanıyor.

Ofis aydınlatmasında eski tip aydınlatma çözümlerinden yeni nesil enerji verimli aydınlatmaya geçilmesi halinde yıllık enerji harcamalarının yüzde 70 oranında düşmesi beklenirken, ofiste kullanılan doğru aydınlatma, çalışanların performansını yüzde 15 oranında artırıyor.

80 milyon şeffaf ampulün değiştirilmesiyle 1,6 milyar liralık tasarruf

Philips Aydınlatma'nın araştırmasına göre Türkiye'de 80 milyon adet şeffaf ampulün enerji verimli ampuller ile değiştirilmesi sonucu yılda 1,6 milyar liralık tasarruf sağlanabilecek. Bu da 7 bin GWh'lik enerji tasarrufuna eşit olurken, bu miktar 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4,2 milyon tonluk karbondioksit salınımından tasarruf anlamına geliyor.

Bir hanede 12 adet aydınlatma noktası olduğu öngörüldüğünde ampul başına 20 lira tasarruf ile hane başına 240 lira seviyesinde tasarruf yapılacağı hesaplanıyor.

Türkiye'de 25 derslikli bir okulun sadece dersliklerinin aydınlatması son teknolojiyle iyileştirildiğinde yılda 2 bin 600 lira işletme maliyeti tasarrufu sağlanabilirken, yaklaşık 65 bin okulda bu yenileme ile 768 gigawatt tasarruf sağlanabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye'de halen standart lambaların kullanıldığı ortalama bir otelde oda başına 80 liralık verimlilik potansiyeli bulunurken, yaklaşık 400 bin oda kapasitesi için yıllık toplam tasarruf potansiyelinin 32 milyon lira ve 145 gigawat olarak hesaplanıyor.

Philips araştırmasına göre Türkiye'de birçok ofis verimsiz teknolojiyle aydınlatılmaya devam ediyor. Eski bir ofisin aydınlatmasını yeni teknoloji bir aydınlatma sistemi ile yenilendiğinde yüzde 75'e varan verim artışıyla yılda 2 bin lira tasarruf elde edilebiliyor.

Yol aydınlatmalarında 300 milyon liralık tasarruf

Türkiye'de yol aydınlatmalarında daha verimli ve etkin optik içeren armatürler kullanıldığında; enerji faturalarında yüzde 60'a varan azalma görülürken, bu da yılda 300 milyon liralık enerji tasarrufu veya 1 milyon tonluk daha az CO2 salınımı anlamına geliyor.

Dış cephe aydınlatmalarında Boğaziçi Köprüsü aydınlatmasındaki gibi daha verimli LED sistemler kullanıldığı takdirde; ortalama enerji tüketimi 72 kWh olurken, bu sistemle eski teknolojiye kıyasla yüzde 80'lere varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Philips'in 31 Aralık 2010 itibariyle verimsiz şeffaf ampullerin satışını sonlandırdığını, bunun çok ciddi bir ticari karar olduğunu ve Philips'in çevreci vizyonunu ortaya koyduğunu söyledi.

10-15 yıl önce telekomünikasyon sektöründe yaşanan dijital dönüşümün bugün LED teknolojisiyle aydınlatma sektöründe yaşandığını belirten Kırımlı, bu teknolojinin enerji verimliliğinin yanı sıra pek çok imkanları beraberinde sunduğunu, ofislerde ve okullarda doğru aydınlatma ile verimlilik artışı sağlandığını anlattı.

Bu dönüşümün henüz başında bulunulduğu ifade eden Kırımlı, 2010 yılında bu konudaki bilincin arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Philips'in ürün portföyünün büyük bölümünün enerji verimliliği ile çalışan ürünler olduğunu, bunun giderek artması konusunda da bir vizyonları bulunduğunu belirten Kırımlı, Philips'in 2009 yılında Ar-Ge'ye 1,6 milyar avro para harcandığını bildirdi.

Philips'in elektriğin icadından bu yana aydınlatma sektörünün tanık olduğu belki de en önemli buluş olan LED tabanlı aydınlatma çözümlerini mimari aydınlatmadan, yol ve spor sahası aydınlatmasına, perakende, ofis, okul, hastaneye endüstri aydınlatmasından otel ve ev aydınlatmasına kadar her alanda tüketicilerin ve profesyonellerin kullanımına sunduğunu anlatan Kırımlı, Türkiye'nin bu alanda önemli bir noktada bulunduğuna dikkati çekti.