Teknoloji hızla gelişiyor ve beraberinde elektrikli ve elektronik atıklar da aynı hızla çoğalıyor. Çözüm ise bünyesinde altın, demir, bakır, alüminyum gibi değerli elementler ile çevreye ve insan sağlığına zararlı olabilecek cıva gibi pek çok maddeyi içeren atıkları geri dönüşüme sokarak yeniden kazanmaktan geçiyor. 18-21 Eylül 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak IstanbulLight, 12. Uluslararası Aydınlatma&Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi, AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ve Tohum Otizm Vakfı ile birlikte başta aydınlatma olmak üzere elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümü konusunda bilinç yaratmak ve insanları harekete geçirmek üzere harekete geçti.
Otizmin Farkındayız Geri Dönüşümle Yanındayız
Derneklerinin elektrikli ve elektronik eşyaların atık yönetimi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluş olduğunu belirten AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Fahir Gök, bu misyon doğrultusunda aydınlatma ile elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi konusunda sosyal sorumluluk kampanyaları gerçekleştirdiklerini belirtti. Gök, “Floresan lambalar, küçük ev aletleri, kişisel bakım cihazları gibi pek çok elektronik cihaz doğru ve sistemli bir şekilde toplanmayarak doğaya bırakıldığında içlerinde bulunan tehlikeli maddeler suya, havaya ve toprağa karışıyor. Bu durum çevre ve insan sağlığı için risk oluşturuyor. Bu atıkları geri dönüştürerek çevreyi ve insan sağlığını koruduğumuz gibi, içlerinde yer alan değerli elementleri kurtararak ekonomimize yeniden kazandırmış oluyoruz. AGİD olarak destekçisi olduğumuz IstanbulLight Fuarı ile bu misyona hizmet ederken ‘Otizmin Farkındayız Geri Dönüşümle Yanındayız’ sosyal sorumluluk kampanyası ile Tohum Otizm Vakfı’na da destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Aydınlatma atıklarını İstanbulLight’a getirerek otizmli çocukların eğitimine destek verin
İş birliği kapsamında IstanbulLight Fuar’ında aydınlatma atık alanı oluşturulacağını ifade eden IstanbulLight Fuar Müdürü Mustafa Çelen, “Amacımız, aydınlatma atıklarının geri dönüşümü konunda bilinç oluşmasına katkı sağlamak. Bu amaçla İstanbulLight’ta atık alanı oluşturuyoruz. Teşvik etmek amacıyla da fuarı ziyaret ederken her gün yanında en çok aydınlatma atığını getiren iki kişiye de sürpriz hediyeler vereceğiz. Ayrıca, bu vesile ile hem çevre ve insan sağlığının korunmasına hem de Tohum Otizm Vakfı’nın otizmli çocuklarla ilgili eğitim çalışmalarına da katkı sağlamış olacağız. Eğitim, otizmli çocuklarımız için anayasal haktan çok ötesi, hayati önemde bir ihtiyaç. Bu nedenle ziyaretçilerimizden beraberlerinde atıkları ile gelmelerini rica ediyoruz” dedi.