Denge Tazminatı Yasa Tasarısı, Mevcut Sorunları Yeni Dengesizlikler Yaratmadan Çözmelidir
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ek ödeme alamayan yaklaşık 1.400.000 memura 'denge tazminatı' adıyla 2006 yılı için toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasını öngören yasa tasarısına yönelik çekincelerine değinen bir basın duyurusu yaptı. Mehmet Soğancı'nın, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarını da yakından ilgilendiren tasarıyla ilgili duyurusu şöyle.
"Siyasi iktidar, 2002 seçimlerinden sonra açıkladığı 'Acil Eylem Planı' ile, kamuda benzer statüler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkların giderilmesi amacıyla ücret sisteminin sadeleştirilerek mevcut dengesizliğin giderileceği vaadinde bulunmuştu. Aradan geçen sürede bir iyileştirme yapılmadığı gibi, çıkarılan çeşitli yasalarla 16 adet kurum personeline ek ödemeler getirilmiş, ücret dengesizliği daha da artırılmıştır.
Bu süreçte, çeşitli gerekçelerle ek ödeme alamayan yaklaşık 1.400.000 adet memura 'denge tazminatı' adıyla 2006 yılı için toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasını öngören yasa tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 3 Mart 2005 tarihinde yapılan değişikliklerle birlikte TBMM gündemine gelmiştir.
TMMOB olarak; 'ücret yetersizliği ve dengesizliği' sorununu gidermeye yönelik tüm girişimleri 'ilke' olarak olumlu bulmaktayız. Ancak yaşanan sürecin bu amaca yeterince hizmet etmediğini görmekte ve şu saptamalar ışığında kamuoyunu ve ilgilileri uyarmaktayız:
• Açlık sınırı ile yoksulluk sınırı rakamları arasında sıkışan ücretlerimiz, 2006 yılı için yapılan yıllık % 5’lik genel zamla insanca yaşanabilir bir düzeye gelmemiştir. Bu nedenle, öncelikle, ücret yetersizliğini giderecek düzenlemeler gündeme getirilmelidir.
• Gerekçesinde “.. kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen bazı personelin mali haklarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir” denilen Tasarıda, mühendis, mimar ve şehir plancılarına yönelik yeterli düzenlemeler yapılmamıştır.
• Tasarı ile getirilen ödenekler, yeterli değildir.
• Aynı unvanla aynı işi yapan mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ücret dengesizliği giderilmemekte, aksine artmaktadır.
• Yeni kurumsal farklılıklar yaratılarak çalışma barışı bozulmaktadır.
• Ek özel hizmet tazminatında ayrıcalık getirilen 3 kurumda çalışanlarla Temmuz 2005’te aynı ağır çalışma koşullarında aynı ücreti alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, İl Özel İdareleri, Belediyeler gibi kurumlarda çalışan mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, eşitlik ilkesine aykırı şekilde bu düzenlemenin dışında tutulmaktadır.
• Siyasi iktidar tercihini kullanırken bazı kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarını tasarı kapsamında kısmi olarak değerlendirirken, diğerlerinin neye göre kapsam dışında tutulduğu tuttuğu anlaşılamamaktadır.
• “Açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma” ölçütüne göre verilecek ek ödemelerin, kurumsal tazminat ödenmesi halinde verilmeyeceği belirtilerek, mühendis, mimar ve şehir plancılarının üretim sürecinden çekilmesine zemin hazırlanmaktadır.
Bu nedenlerle kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak;
• 25 yıllık meslektaşlarımızın ücretlerinin 2000 Dolar düzeyine çıkarılması talebimizi yineliyoruz.
• Aynı işi farklı kurumda yapanların aynı düzenlemeye tabi olmasını, yani “eşit işe eşit ücret” verilmesini istiyoruz.
• Kamu görevlileri arasında ayrımcılık yapılmadan getirilecek ek tazminatlardan tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarının yararlanmasını istiyoruz.
• Meslektaşlar arasında rekabet ortamı ve huzursuzluk yaratacak şekilde farklı kurumlara sağlanacak “özel” avantajları reddediyoruz.
• Tasarıdaki “ek özel hizmet tazminatı” kapsamında, halen 125 puan alan geniş kesimin tümüne ayrımsız 100 YTL artış yapılmasını istiyoruz.
• Mühendislik hizmetinin niteliğinin yalnızca “arazi-büro” ayrımı ile ölçülemeyeceğini söylüyoruz.
• Yatırım ödeneklerin kısıldığı ve araziye gitmenin neredeyse olanaksız duruma geldiği bir süreçte, “açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma” gibi herhangi bir ölçüt getirilmeksizin tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarının “ek arazi tazminatı”ndan yararlanmasını istiyoruz.
• Arazide çalışanların ekonomik sorunlarının ise, yeterli düzeye çıkarılacak gündeliklerle çözülmesini bekliyoruz.
• Kurum ayrımı yaratılmaksızın, tüm kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarına Tasarıda yer alan 200 YTL “ek ödeme” yapılmasını istiyoruz.
• Öngörülen ücret iyileştirmesinin emekli meslektaşlarımıza da yansıtılmasını talep ediyoruz.
• Mühendislik hizmetlerini devletin asıl hizmetleri arasından çıkararak getirilecek sözleşmeli statü ile çalışanların iş güvencesiyle birlikte sosyal haklarını da ortadan kaldıracak “Kamu Personel Yasası” Tasarısı Taslağının, TBMM gündemine gelmeden taleplerimizi içerecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz.
Tutulan yol, yol değildir. Biz, bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları bu ülkede yaşananlara itiraz ediyoruz. Yıllık % 5 ücret artışı getiren bu bütçe bizim bütçemiz değildir, dengesizlikleri gidermeyip daha da artıran bu tasarı bizim tasarımız değildir. Bu yaşam bizim kabul edebileceğimiz bir yaşam değildir. Biz, başka bir dünya, başka bir Türkiye, başka bir yaşam mümkün diyoruz.
TMMOB üyesi mühendisleri, mimarlar, şehir plancıları olarak; “eşit işe eşit ücret” verilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve bu süreçte yeni dengesizlikler yaratılmaması için siyasal iktidarı bir kez daha topluca uyarıyor, derhal, hemen, şimdi, taleplerimizi yerine getirmeye çağırıyoruz. Taleplerimizi TBMM Başkanlığı’na ve Partilerin Grup Başkanlıklarına iletiyor, Genel Kurul’da gerekli düzeltmelerin yapılmasını istiyoruz."