Aydın Doğan Ödülü, "Kent Mimarisi, Kent Dokusu"

1) Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen, Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki konusu "Kent Mimarisi, Kent Dokusu " olarak belirlenmiştir.

2) Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, "Kent Mimarisi, Kent Dokusu" konusunu seçerken; ülkemizde çok sayıda başarılı yapı olmasına rağmen,genelde doku sorununun ihmal edildiğini görerek, kent dokusunu kurma, koruma ve geliştirme bilincinin yurt düzeyinde oluşmasını sağlamak amacıyla bu kararı almıştır. Vakıf, bu bilincin, meslek kişileri, kullanıcılar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve devletin karşılıklı etkileşimi ve ortaklık anlayışı içinde gerçekleşeceğine inanmaktadır.

3) Yukardaki nedenlerle bu yılın konusu olan ödül, yapılar ve kentler arasındaki sağlıklı, sürdürülebilinir, ortamı kullanan ve tasarlayanların beraberce kararlar geliştirdiği, teknik ve estetik değerleri tartışan ve geliştiren uygulanmış veya geliştirilmiş bireysel ya da ortak bir çalışmaya ve/ya projeye verilecektir.
Önerilecek projelerin, günümüzün çevrelerini tasarlarken oluşturulan kent gelişimlerine ve dönüşümlerine iyi örnek olan, yeni kentsel doku örneklerini, sağlıklaştırılıp geliştirilmiş tarihi kent dokularını gündeme getiren,kentsel ölçekli tasarım, uygulama ve çalışmaları içermesi beklenmektedir. Kişilerin, grupların, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin bu konulardaki çalışmalarını sunması
öngörülmüştür.

Yarışmanın kapsamı , yeni yapılmış tek binaları, tek yapı restorasyonlarını ve yalnızca iç düzenleri değiştirilen dizi yapıları kapsamamaktadır. Ölçeği itibariyle kent parçası niteliğinde olmasına rağmen, giriş ve çıkışların sınırlanması yoluyla kamusal alan olmaktan çıkmış yerleşkeler de ödül kapsamında değerlendirilmeyecektir.


4) Yarışmaya katılacak eserlerin, son 10 yıl içinde uygulanmış/gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir

5) Yarışmaya katılacaklar, yarışma şartnamesini aşağıdaki adresten edinebilirler.
Aydın Doğan Vakfı, Doğan TV Center 34204 Bağcılar - İstanbul

6) Başvuruların; aynı adrese 1 Mart 2005 Salı günü saat 17.00'ye kadar yapılması gerekmektedir. Ödül 15 Nisan Günü verilecektir.

7) Posta ile yapılacak başvurularda, paketin üzerindeki gönderme tarih damgası dikkate alınacaktır.

8) Başvurular, yapıt sahiplerinin kendisi ve kurumları ile yapılabilir. Ancak, bu çalışma ortaksa, çalışmaya katılanların başvuru kâğıdında imzaları bulunacaktır.

9) Ödülü kazanan kişiye 50 milyar TL ile ödül belgesi, Aydın Doğan Ödülü'ne katıldığını, katıldıklarını simgeleyen plaket verilecektir.

10) Jüri tarafından sergilenmeye değer bulunan çalışmalar Aydın Doğan Vakfı tarafından filme alınarak Temmuz 2005 tarihinde İstanbul'da gerçekleşecek olan Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Dünya Mimarlık Kongresi'nde katılımcıların izlemesine sunulacaktır.

11) Aydın Doğan Ödülü'ne başvuracakların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir.

12) Başvurulara katılan kurum temsilcisinin,yetkilisinin, katılımcıların hepsinin, başvuru dosyasına, özgeçmişini/geçmişlerini, adresini/adreslerini, telefon ve faks numaraları ile e-mail adreslerini eklemeleri gerekir.

13) Gönderilen malzeme iade edilmez. Bu çalışmaların sergilenme, yayın hakları Aydın Doğan Vakfına aittir.
14) Ödül Jüri Üyeleri: Burhan Doğançay, Oktay Ekinci, Dr. Doğan Hasol, Doğan Hızlan, Faruk Malhan, Doç. Dr. Süha Özkan, Prof. Dr. Haluk Pamir, Prof. Dr. Metin Sözen, Murat Tabanlıoğlu, İstemihan Talay, Prof.Dr.İlhan Tekeli.

TEKNİK ŞARTNAME

A. KAPSAM
Ödül, yapılar ve kentler arasındaki sağlıklı, sürdürülebilir, ortamı kullanan ve tasarlayanların beraberce kararlar geliştirdiği, teknik ve estetik değerleri tartışan ve geliştiren, son 10 yıl içinde uygulanmış veya geliştirilmiş bireysel ya da ortak bir çalışmaya ve/ya projeye verilecektir.
Önerilecek projelerin, günümüzün çevrelerini tasarlarken oluşturulan kent gelişimlerine ve dönüşümlerine iyi örnek olan, yeni kentsel doku örneklerini, sağlıklaştırılıp geliştirilmiş tarihi kent dokularını gündeme getiren, kentsel ölçekli tasarım, uygulama ve çalışmaları içermesi beklenmektedir. Kişilerin, grupların, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin bu konulardaki çalışmalarını sunması öngörülmüştür.
Yarışmanın kapsamı , yeni yapılmış tek binaları, tek yapı restorasyonlarını ve yalnızca iç düzenleri değiştirilen dizi yapıları kapsamamaktadır. Ölçeği itibariyle kent parçası niteliğinde olmasına rağmen, giriş ve çıkışların sınırlanması yoluyla kamusal alan olmaktan çıkmış yerleşkeler de ödül kapsamında değerlendirilmeyecektir.

B.SEÇİM, SERGİLEME VE YAYIN İÇİN İSTENEN DOKÜMANLAR
1. Uygulamanın/projenin ana konseptini anlatan on sayfayı geçmeyecek açıklama raporu,
2. Önerilen projeyi 1/1000 veya 1/2000 ölçekli kent planı içinde anlatan vaziyet planları veya hava fotoğrafları,
3. Bina gruplarını ve çevresini anlatan 1/500 veya 1/200 ölçekli planlar, kesitler, görünüşler,
4. Uygulamanın/projenin tümünü anlatan genel fotoğraflar veya perspektifler,
5. Tipik bölgeleri ve detayları anlatan fotoğraflar veya perspektifler.

C.Yukarıda istenen bütün dokümanlar 80 × 140 cm boyutlarında iki pano halinde sunulacaktır.
1. Panolar düşey olarak kullanılacak, çepeçevre 2 cm boşluktan sonra üst tarafa boydan boya 5cm aralıklı 2 mm kalınlığındaki iki çizgi arasına, sol tarafa büyük harflerle AYDIN DOĞAN ÖDÜLÜ 2005, sağ tarafa KENT MİMARİSİ, KENT DOKUSU yazılacaktır. Panoların altında sol tarafa uygulamanın/projenin adı, sağ tarafa katılımcıların adı yazılacaktır.
2. Pano olarak gönderilen doküman ayrıca dijital ortamda, 300 dpi EPS ve 300 dpi JPEG olarak CD'ye kaydedilerek teslim edilecektir (Üstüne dosya adı olarak PANO yazılacak).
3. Pano düzenlemesinin bileşenleri olan dokümanlar yayında kullanılmaya olanak verecek biçimde, tek tek yukarıdaki dijital formatta ayrı bir CD olarak teslim edilecektir (Üstüne dosya adı olarak YAYIN yazılacak).