Ayder Yaylası'nda Artık Geçmişe Ağıt Yakılmayacak, Geleceğe Bakılacak



Hiçbir koruma kalkanının koruyamadığı Ayder Yaylası için bir kez daha imar planı hazırlanıyor. Rize’nin Ayder Yaylası, 1987 yılından itibaren art arda çıkarılan kararlarla turizm merkezi, belediye mücavir planı, milli park, sit alanı ve son olarak da kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi ilan edildi. Ancak koruma gerektiren tüm bu kararlara karşı yaylada yine de betonarme binaların yükselişi engellenemedi.

Bunun üzerine Çamlıhemşin Belediyesi Ayder için yeni Revize İmar Planı hazırlandı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülecek yeni imar planın onaylanması halinde yeni düzenlemeler gelecek.

Ayder’de çarpık yapılaşmanın kökeni, 30 yıl öncesine uzanıyor.  “Geçmişe ağıt yakmak sorunu çözmüyor. O nedenle biz bir revize imar planı hazırladık” diyen Çamlıhemşin  Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Belediye Meclisi’nde oybirliğine yakın oyla kabul edildikten sonra, planı onay için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdiklerini açıkladı.

Planda ne var?

Plan 1’inci derece sit alanlarının sıkı korunmasını içeriyor. Yapı yoğunluğunu çoğaltmıyor. Kat yüksekliğini sınırlıyor. Önceki plan, yayla içerisindeki her eve 5 metre genişliğinde araç yolu öngörüyordu. Yeni planla bu patika yola dönüştürülmüş. Yayla içine araç girişine izin verilmedi. Vatandaşlar evlerine yapılacak yürüyüş yollarıyla ulaşacak. Ayrıca bu yol güzergâhından su ve elektrik hatları evlere götürülecek. Yeşil alanlar artırılacak. Evi, arazisinin yüzde 30’unu geçenlere yeşil alan satın alma zorunluluğu getirildi. Yaylada ev sahibi yeşil alanı varsa evininin çevresinden, böyle bir imkan yoksa yaylanın başka bir alanından satın alacak. Yeni ev yapanlar da arazinin ancak yüzde 30’una ev yapacak, diğer alan yeşil olarak kalacak. Ayrıca betonarme binalarında ahşapla kaplanması planlanıyor.