AYD Heyeti Çankaya Köşkü’nde



Türkiye’nin 39 ilinde 238 alışveriş merkezi ve toplam 5 milyon 670 bin metre karelik kiralanabilir alana ulaşan alışveriş merkezleri sektörünü temsil eden Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen ziyarete, AYD Başkanı Hakan Kodal ve Başkan Yardımcısı  Koray Özgül’ün yanısıra Anthony Khoi, İlhan İl, Serhan ErcivelekNuri Şapkacı, Coşkun Bedük, Aydan Ormancı ve Nihat Sandıkçıoğlu da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül’e AVM sektörü hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunan AYD Başkanı Hakan Kodal, sektörün ulaştığı büyüklük, yaratılan iş hacmi, AVM sektörünün Türkiye ekonomisine katkıları, gelinen bu noktada karşılaşılan sorunlar ve ihtiyaç olan yasal düzenlemeler hakkında açıklamalar yaptı.

Başkan Hakan Kodal, sektöre bugüne kadar üçte biri yabancı yatırımcılar tarafından olmak üzere, 30 milyar dolar yatırım yapıldığını, son 7 yılda yapılan yabancı yatırımların yüzde 20’sinin gayrimenkul sektörüne, özellikle AVM’lere yapıldığını ve toplam cirosunun 21 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Halen 350 bin kişilik bir istihdam yaratan sektörün büyümesinin istihdama olacak katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan AYD Başkanı, “Sektörün organize perakendenin gelişimine olan katkısıyla ekonominin kayıt altına alınması hususunda daha çok yol alınacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Ertürk’ün de hazır bulunduğu kabulde, sektörün ihtiyacı olan yasal düzenlemeler hakkında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bilgilendirme yapan Hakan Kodal, TBMM gündeminde olan Borçlar Kanunu Taslağı ve Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarısı ile ilgili AYD görüşlerini ifade ederek, her iki taslakta bulunan sektörün zararına olabilecek maddeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle Yeni Borçlar Kanunu’nda AVM Yatırımlarının değerini belirleyen kira kontratlarında yatırımcılar ve sektöre finansman sağlayan kurumlar için çok önemli olan kira bedellerine artış sınırlaması olmaması, ciro bazlı kira sözleşmelerinde kısıtlamalar olmaması, dövizle yapılan kira kontratlarında yıllık artışa izin verilmesi, süresinden önce fesih halinde yatırımcıların haklarının korunuyor olması gibi gereklilikler hakkında bilgi sundu. Ayrıca, AVM, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarısı’nda bulunan AVM’lerin hizmet verdiği gün ve saatlere kısıtlama getirilmesinin yanlış olduğu ve yeni yapılacak AVM’lerin planlamasında 'Değerleme Komisyonu' gibi idari kurumların yetkilendirilmesinin çok daha büyük sorunlar doğurabileceği hakkındaki AYD görüşlerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise heyeti kabulünde, AVM’lerin gösterdiği gelişimin son yıllarda Türkiye’nin en önemli değişimlerinden birisi olduğu ve bu yatırımların büyük şehirlerin yanısıra Anadolu’ya da yapılıyor olmasının halkımız ve ekonomi üzerinde çok olumlu değişimlere yol açtığını vurguladı. Ayrıca yerli ve yabancı sermaye arasında ayrım yapılmadığını, sektörün ihtiyacı olan yasal düzenlemelerin ne kadar önce yapılırsa o kadar iyi olacağı, ancak sonrasında sorun çıkmaması açısından yasayı hazırlayan ve onaylayacak merciilerin doğru bilgilendirilmesinin şart olduğu değerlendirmesinde bulunarak AYD’ye önerileri için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ayrıca belli bölgelerdeki AVM yoğunluklarına dikkat çekerek, yeni yapılacak AVM lerin yer planlamasında sektör zararına olacak uygulamalardan kaçınılması gerektiği uyarısını yaparak, bu konuda sektör temsilcilerinin de içinde bulunabileceği bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi..