Ayasofya'ya 'Check-up'



Lazer yardımıyla Ayasofya Müzesi'nin üç boyutlu rölövesi çıkarılıyor. Bu çalışma sayesinde binadaki en ufak kaymalar bile tespit edilecek

Avrupa Birliği 'nin (AB) desteklediği Akdeniz Üniversiteler Birliği'nin (Unimed) 'Kültürel Miras'ın Korunması Projesi' çerçevesinde Roma La Sapienza ve Boğaziçi üniversiteleri İstanbul'daki tarihi eserlerin depreme karşı korunmasında işbirliği başlattı.

İlk etabı AB fonlarından sağlanan 1.7 milyon euro'luk destekle yürütülen projede Ayasofya Müzesi 'pilot proje' olarak seçildi. Projenin asıl amacı, yine AB fonlarından sağlanacak kaynaklarla sur içindeki Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi 15 anıt eseri büyük İstanbul depremine karşı güçlendirmek.

Projenin ilk etabında Roma La Sapianse Üniversitesi tarafından sağlanan 'üç boyutlu lazer tarama tekniği'yle Ayasofya'nın rölövesi çıkarılacak. Dün Ayasofya'da basına tanıtılan cihaz, lazer bombardımanıyla incelemeye alınan binanın üzerindeki en küçük kaymaların bile belirlenmesine imkân sağlıyor. Lazer taraması sonucu elde edilecek sonuçlar, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından da değerlendirilecek.

Roma La Sapienza Üniversitesi uzmanlarından Doç. Dr. Corlo Bianchini "Yapacağımız bu model birçok uzmanın binanın depremden nasıl etkilendiğine dair çalışmaları konusunda mükemmel bir veri verecektir" dedi. Asıl amaçlarının binanın depremde hasar görmemesi olduğuna dikkat çeken Bianchini, "Ama elimizde olmayan nedenlerle bina bir zarar görürse bu röleve çok hassas olduğu için binanın aynı şekilde restorasyonuna da imkân sağlayacaktır. Bu çalışma Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkeleri için de bir model oluşturacaktır" diye konuştu.