Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı kapsamında 14 ülkenin (İspanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İrlanda, Slovakya, Bulgaristan, Hırvatistan, Finlandiya, Letonya, İsveç, Romanya, Slovenya, Türkiye) yeşil bina konseylerinin ortak çalışmasıyla yürütülen Build Upon projesi, Mart 2015'te Londra'da organize edilen ve her ülkeden konsey yetkililerinin katıldığı lansman toplantısı ile başladı. Mart 2017'de ilk aşaması sona erecek olan Build Upon projesi kapsamında, mevcut binaların AB Horizon 2020 hedefleri doğrultusunda enerji verimli hale getirilmesi amacıyla değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi amaçlanıyor.
‘Herkes İçin Kaliteli Yaşama Olanak Tanıyan Bir Yapılı Çevre Hayal Edin’ sloganıyla yola çıkan proje, AB Enerji Verimliliği Direktifi 4. Makalesini esas alıyor. Bu makalede özetle; üye ülkelerin mevcut kamusal ve özel binaların iyileştirilmesi amacıyla uzun vadeli finansal kaynak bulma stratejilerini yaratmaları ve bu doğrultuda gerekli adımları atmaları önemle vurgulanıyor.
Bölgesel ve ulusal çapta yürütülen proje süresince Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Türkiye'deki mevcut binalardan optimum maliyetle %75'e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilmesi amacıyla binaların 'derin iyileştirme'ye tabi tutulmasının yolunu açacak olan çözümlerin ortaya konması, finansal kaynakların bulunması ve yerel bir iş birliği ağı yaratılması konularında öncülük ediyor. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, finans ve iş dünyası, üniversiteler, medya, STK'lar ve derneklerle enerji verimliliği algısının yaygınlaştırılması ve binaların iyileştirilmesi konusunda gereken adımların atılması için ortak etkinlikler düzenleniyor.
Yeşil bina konseylerinin eş zamanlı düzenlediği ulusal çaptaki bu çalıştaylarda, ülkeler birbirlerinin bilgi birikimi, deneyimi ve uzmanlarından yararlanarak kendi sorunlarını tartışıyor, çözümler üretiyor ve bunları raporluyor. Projenin Türkiye yürütücüsü ÇEDBİK olarak, biz de 2016 yılında düzenleyeceğimiz seri halindeki altı çalıştayda ülkemizdeki sorunları ele alıyor, çözüm yollarını araştırıyor ve bunları raporluyoruz. Proje sonunda amacımız, bina iyileştirmeleriyle ilgili mevzuatın geliştirilmiş ve AB kriterleriyle örtüşüyor olması, bunun yanında iyileştirmeler için gereken eyleme hazır profesyonellerin, bilgi birikiminin ve finansal kaynakların ortaya çıkarılmış olmasıdır.
Çalıştay serisi kapsamında ülkemiz sorunlarından yola çıkarak hazırladığımız plana göre, genel sorunlardan başlayarak, her çalıştayda bu sorunlara sebep olan konuların derinliklerine iniyoruz. Teknik kapasite, Farkındalık, İdari Yapılanma ve Finans başlıklarında sorunları derinlemesine irdeledikten sonra, son çalıştayda tüm konuşulanları toparlıyor ve bunlardan yola çıkarak mevzuatın son haline nasıl getirilebileceğini konuşuyoruz.
Serinin Nisan ayında gerçekleştirilen ilk çalıştayında kamu yetkilileriyle birlikte bina iyileştirmeleri mevzuatının mevcut durumunu konuşarak genel sorunlara değindik ve politika/düzenlemeleri geliştirip nasıl daha somut stratejiler haline getirebileceğimizi tartıştık. Mayıs ayındaki ikinci çalıştayda ise genel sorunların temelinde yatmakta olan, bina stoğu verilerinin araştırılması ve kullanılmasını konuştuk. Haziran’da düzenlediğimiz üçüncü çalıştay ise kamu ve özel sektör çalışanlarının enerji verimliliği konusundaki uzmanlık ve farkındalıklarının artırılması, bina verilerini kullanacak nitelikli işgücünün oluşturulması ve kamu-akademi işbirliklerinin geliştirilmesi üzerine oldu. Gelecek çalıştaylarda bina iyileştirmeleri konusunda son kullanıcı farkındalığı ve bunlar için gerekli finansal araçları konuşacağız.
Proje kapsamında hazırlayıp yararlandığımız paydaş haritaları ve tüm ülkelerdeki enerji verimliliği girişimlerinin bulunduğu Renowiki veritabanı www.buildupon.eu web sayfası üzerinden incelenebilir.