Dünya Gazetesi'nin haberine göre; madencilik sektörü 2014 yılını da miktar bazında yüzde 11.5'luk artışla karşıladı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) verilerine göre, Ocak ayında Türk madencilik sektörü, miktar bazında geçen yılın ilk ayında gerçekleştirdiği 1 milyon 655 bin ton ihracatı bu yıl yüzde 11.5 oranında artırarak 1 milyon 845 bin tona ulaştırdı. Değer bazında ise yüzde 2'lik artışla 403 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Türk madencilik sektörünün en büyük pazarı Çin'e yapılan ihracat ocak ayında yüzde 29.39 azalışla 156 milyon dolar oldu. 2014 yılının ilk ayında sektör için büyük önem taşıyan ve ikinci büyük pazar konumundaki ABD'ye gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 35 arttı. Bu doğrultuda, Ocak ayında ABD'ye miktar bazında 115 bin ton, değer bazında ise 33 milyon dolar maden ihracatı yapıldı.
Avrupa ekonomisindeki görece toparlanmanın etkisi madencilik sektörünün ocak ayı ihracat rakamlarına da yansıdı. Avrupa Birliği (AB) geneline sektör ihracatı yüzde 66 artış ile 100 milyon dolar oldu. Sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk beş ülke sıralamasına Avrupa'dan Hollanda, Belçika ve İsveç girdi.
Hollanda'ya yapılan ihracat arttı
Bir önceki yılın ilk ayı ile kıyaslandığında, Hollanda'ya yüzde 1.011 artışla 24 milyon dolar, Belçika'ya yüzde 11.7 artışla 16 milyon ve İsveç'e yüzde 5.132 artışla 12.5 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirildi. Hollanda'ya yapılan ihracatta meydana gelen artışın tamamı ferrokrom ihracatına dayanıyor. İsveç ihracatındaki 11.8 milyon dolarlık artışın ise yaklaşık 9 milyon doları krom, 2.8 milyon doları ise ferrokromdan kaynaklandı.
Zengin renk ve desen çeşitliliği ile dünya pazarında önemli bir konumda olan Türk doğal taşları 2014 yılının ilk ayında ihracatını bir önceki yılın ilk ayına göre yüzde 17.3 oranında artırdı. Sektör, Ocak ayında 198 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Doğal taş sektörünün en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülke Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Hindistan olarak sıralanırken, doğal taş ihracatında en iyi artış yakalayan ülkelerin Katar, Ukrayna ve Kazakistan olduğu gözlemlendi.
En çok doğal taş ihraç edildi
Madencilik sektörü 2014 yılının ilk ayında ürün grupları bazında en çok doğal taş ihraç ederken, ikinci sırayı yüzde 42 artış ve 94 milyon dolarlık ihracatla metalik cevherler aldı. Endüstriyel mineraller ise yüzde 47 artış ve 69 milyon dolarlık ihracat rakamı ile sektörün en çok ihraç ettiği ürün grupları arasında üçüncü sırada yer aldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Can Çoker, Ocak ayında elde edilen ihracat rakamlarına bakarken ekonomik dengelerin çok hassas olduğu bir dönemden geçildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Böyle bir dönemde ihracat artışında yakalanan devamlılık sektörümüzün başarısını bir kez daha kanıtlıyor. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattaki artış önümüzdeki aylar için son derece umut verici. Sektörümüzün en büyük pazarı olan Çin'e ise ihracatımızın yüzde 29.39 oranında düştüğü gözleniyor. Ancak bunun kış şartları ve tatil ile doğrudan ilgili olduğunu, önümüzdeki aylarda Çin'e yapılan ihracatımızın yeniden artacağını ve kaybımızı telafi edeceğimizi düşünüyoruz. Gelecek dönemlerde sektör ihracatımızın artarak devam edeceğini şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz."