Avrupa Müze Ödülü’ne Sağlık Müzesi Aday Oldu

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından 1997 yılında kurulan Sultan 2. Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi, Avrupa Müze Ödülü’ne aday oldu. Osmanlı döneminde hastaların su sesiyle tedavi edildiği sağlık merkezi konumundaki külliye Türkiye’nin bu alandaki tek müzesi. Külliyenin restorasyonunda orijinaline sadık kalınmak için kırlangıç yuvaları bile korundu. 2003 yılının 10 ayında 48 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor.

Avrupa Müze Ödülü ve 4 adet de özel ödülün verileceği yarışmaya geçen yıl Topkapı Müzesi aday olmuştu. TÜ, Sultan 2. Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi’nin 2004 Avrupa Müze Ödülü’ne adaylığının kabul edilmesinden sonra, Avrupa Müze Ödülleri Komitesi’nden Hans R. Woodtli, Sağlık Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Woodtli, Türkiye’den bir adayın olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirerek, “Müze son derece güzel. Mimarisinden çok etkilendim. Bu müze hakkında yazacaklarım kötü olmayacak.” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Osman İnci de, müzenin restorasyonu aşamasında aslına sadık kalmaya özen gösterdiklerini vurguladı. Prof. Dr. İnci, “2. Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi’nin restoresinde, kırlangıçların yuvaları dahi bozulmadan işlemler gerçekleştirildi.” dedi. Sultan 2. Beyazıt tarafından 1488 yılında yaptırılan külliye 1886-87 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar aralıksız hizmet verdi. Külliyede ruh ve akıl hastaları, müzik, su sesi ve güzel kokularla tedavi ediliyordu.

Külliyenin Trakya Üniversitesi tarafından müzeye çevrilmesi Edirne turizmi için de bir dönüm noktası oldu. Müze Müdürü Enver Şengül müzeyi kurulduğu yıldan bu yana 53 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Şengül, yıl sonu hedefini ise 80 bin kişi olarak açıkladı. Şengül, müzeyi ağırlıklı olarak Japon turistlerin tercih ettiğini bildirdi.