Avrupa Kültür Başkenti'ne Bir Armağan da Borusan'dan

2010'a günler kala İstanbul yeni bir kültür ve sanat mekânına daha kavuştu. Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'ın 2002 yılında İstiklal Caddesi'nde aldığı metruk bina, 3 milyon euroya restore edilerek Borusan Müzik Evi'ne dönüştürüldü. Her ne kadar akıllara Borusan dendiğinde klasik müzik gelse de mekânda klasik, caz ve dünya müziği gibi türlerin yanı sıra dans, tiyatro, güncel sanat etkinliklerinin yapılması da planlanıyor.

1875 yılında inşa edilen altı katlı binanın restorasyonu Mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dikmen Tayfur tarafından gerçekleştirilmiş. Restorasyonu yapılırken tarihi doku korunmuş. Metal ve camın kullanıldığı iç dekorasyonda ise konser ve her türlü çağdaş sanat etkinliğine uygunluk gözetilmiş.
 
Akustiği çok beğenildi

Kerem Görsev'in basın toplantısında verdiği mini dinletide konukların test ettiği gibi binanın akustiği piyanist Fazıl Say tarafından da çok beğenilmiş. Borusan Kültür Sanat Müdürü Ahmet Erenli'nin söylediğine göre Borusan Quartet'in ilk CD çalışması burada kurulacak stüdyoda yapılacakmış.

Giriş katından başlayarak binanın farklı alanlarında çağdaş sanatçıların Müzik Evi için özel tasarladıkları enstalasyonları yer alıyor. İkinci ve üçüncü katlar toplam 200 kişi alacak konser ve performans alanı olarak düzenlenmiş. Üst katlar ise müzisyenlerin ve sanatçıların atölye çalışmaları için ayrılmış.

Borusan Müzik Evi'nin basın açılışında konuştuğumuz Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, burayı genel anlamıyla bir buluşma merkezi olarak planladıklarını, sanatseverlerin rahatlıkla girip çıkabileceği bir yer olmasını amaçladıklarını söylüyor. Fakat binanın içinde, gelenlerin müzik dinleyip kitap okuyacakları, oturup bir şeyler içecekleri bir alan düşünülmemiş. Hamedi, "Zamanla, içinde yaşandıkça ihtiyaçlara göre her şey daha iyi şekillenecek. Neden olmasın, bunu da düşünebiliriz" diyor.

Aslında Zeynep Hamedi'nin en büyük hayali bir müzik okulu açmak. Uzun zamandır dünyanın en iyi müzik ve sanat okullarından Julliard'la olan iş birliklerini geliştirirlerse günün birinde bizler de çağdaş bir konservatuara kavuşabiliriz.
 
Açılış Ocak ayında

Borusan Müzik Evi'nin açılışı Ocak ayında bir festival havasında yapılıyor. 8 Ocak 2010'da Mercan Dede dinletisiyle başlayacak etkinlikler 27 Şubat'a dek sürüyor. Katalan soprano Nuria Rial ve Avusturya Barok Topluluğu, Aydın Teker'in bina için özel tasarladığı "Hars" adlı dans performansı, Burhan Öçal ve Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Anadolu Bas Orkestrası programda yer alan etkinlikler arasında. Müzik Evi'nin daimi sanat koleksiyonu ve çağdaş sergiler ise pazar dışında her gün rehber eşliğinde ziyaretçilere açık olacak.