Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso, 11-12 Aralık 2008 tarihinde üye ülke Hükümet Başkanlarının onaylayacağı 'Avrupa Ekonomi İyileştirme Planı'nı basına açıkladı. Planın önemli bölümünü binalarda enerji verimliliğinin ve yeşil ürünlerin yanısıra otomotiv ile inşaat sanayisinde temiz teknolojilerin ve yenilikçiliğin geliştirilmesi oluşturdu. Böylece inşaat sektörü krize karşı hazırlanan planın en önemli parçası oldu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso tarafından 26 Kasım 2008 tarihinde basına gönderilen açıklamada, Avrupa Ekonomi İyileştirme Planının dayanışma ve sosyal adalet temel prensibine dayalı olarak iki anahtar parçası olduğu açıklandı:
1) 200 milyar Euro’luk talebi destekleyecek büyüme paketi,
2) Avrupa’nın
uzun vadede rekabetini güçlendirecek akıllı yatırım programı: Binalarda Enerji
Verimliliğini desteklemek ve binaların enerji belgesine sahip olmasını sağlamak.
Enerji verimli binalara vergi indirimi avantajını getirmek, enerji verimliliği
için fonlar yaratmak, binalarda enerji verimliliği sağlayan yeşil ürünler için
KDV indirimi getirmek, özellikle otomotiv ve inşaat sanayisinde temiz teknoloji
ve yenilikçiliğin geliştirilmesi.
İMSAD, benzer öneri paketini aylar önce hükümete iletti
İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yeni planla ilgili yaptığı açıklamada, Ekonomik krizin en başından beri Türk İnşaat Sektörünün, yaşanan global ekonomik kriz karşısında gelişim seyrini sürdürebilmesi için alınacak tedbirleri ortaya koyduklarını, açıklamalar yaptıklarını, Hükümete önerilerini ilettiklerini bildirdi ve benzer önerileri içeren bir paketin aylar sonra Avrupa Komisyonu tarafından krize reçete olarak ortaya konulduğunu gördüklerini söyledi.
Türkiye’de çok önemli olan ancak koordinasyonsuz şekilde ele alınmaya çalışılan 'binalarda enerji verimliliği'nin geliştirilmesi konusunda inisiyatifi İMSAD ve sektör olarak ele aldıklarını belirten Turan, Türkiye’de İdarelerin bu konuda bir türlü koyamadıkları hedefleri artık kendilerinin ortaya koyacağını açıkladı.
İMSAD’ın Avrupa Birliği’nden aldığı hibe fonla yürüttüğü EUbuild Projesi’nde önce AB üyesi olan Romanya ve Bulgaristan’da Binalarda Enerji Verimliliği eğitimlerinin verildiğini söyleyen İMSAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’de 2009 yılı ile birlikte aşamalı bir planla 'Binalarda Enerji Verimliliği' seferberliği başlatacaklarını ve bu seferberliğin çeşitli yeni projelerle güç kazanarak sürmesini hedeflediklerini belirtti. Seferberlikte önceliğin iç pazar olduğunu belirten Turan ancak AB’nin yeni üye ülkelerinin de bu konuda İMSAD ile işbirliğini sürdürme isteğini de dile getirdiklerini açıkladı. Turan, “Binalarda Enerji Verimliliği konusunda hedefleri ortaya koyacağız. Kamudan da işbirliği talep edeceğiz. Bu çalışma ekonomik krizden çıkış noktası da olacak” dedi.
Türkiye’nin mevcut yapı stokunda kayıt dışı yapıların kayıt altına alınması ve sağlıksız yapı stokunun da mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bu çalışma sırasında tüketilen toplam enerjinin yüzde 40’ını tüketen binaların enerji verimliliğinin de arttırılmasının şart olduğunu vurguladı. Bunu gerçekleştirmek için gerekli yapı malzemesi ve teknolojilerinin Türkiye’de var olduğunu belirten Turan, dünyayı yeniden keşfetmeye gerek olmadığını, bu konuda diğer ülkeler nasıl somut yol alıyorlarsa Türkiye’nin de benzer modellerle yol alacağını ifade ederek, İMSAD’ın bu konuda çalıştığını belirtti.