Toplantıda söz alan Avrupa Isı Birliği Başkanı Ulrich Schmidt, ''Türkiye, çok ilgi çekici bir pazar ve çok önemli büyüme rakamları gösteren bir ülke. Bu toplantıyı da bu nedenle Türkiye'de yaptık. Bütün şirketler için büyümenin görüldüğü pazarlara gitmek son derece önemlidir ve biz de bu büyümenin bir parçası olmak istiyoruz. Bu ülkede ciddi bir dinamizm var. Sürekli ilerleyen bir ülke burası. Türkiye'nin enerji haritasına baktığımız zaman yeni konutlara taşınmış kişilere enerji arzı artan bir şekilde devam edecek'' diye konuştu.
''Türkiye'de su, ısı, geri kazanım alanında da çok büyük potansiyel var''
İlerde enerji arzının sorun olacağını savunan Schmidt, şunları kaydetti:
''Türkiye'de su, ısı, geri kazanım alanında da çok büyük potansiyel var. Mesela binaların çatılarında solar panel yok. Halbuki İstanbul güneşli bir yer. Demek ki yenilenebilir enerji alanında da potansiyel var. Bu mutlaka değerlendirilmeli. Biz Avrupa Isı Birliği olarak 30 şirketi bir araya getirmiş bir birliğiz.
Bu şirketler Avrupa'da çözüm üreten şirketler. Türkiye'de özellikle kazan alanında konutsal ve ticari uygulamalar görüyorum. Burada doğal gaz kullanılıyor. Avrupa'da İngiltere, Almanya gibi bir çok ülke yoğuşmalı kazanlar kullanıyor. Türkiye buna hazır''.
''Türkiye'nin rekabetçi kalması çok önemli''
Yenilebilir enerji için de soğutma, ısıtma ihtiyacı olan binalarda her ikisini sunabilen çözümler kullanılabileceğini anlatan Schmidt, ''Türkiye'de bu kullanıldığında enerji sarfiyatı elde edilebilir. Enerji verimliliği ve enerjinin verimli kullanılması hem endüstrinin kendisi için hem de bu enerjiden faydalanacak insanlar için son derece önemli ve faydalıdır'' dedi.
Schmidt, ''Türkiye'deki üretim maliyetlerine bakmak lazım. Türkiye'nin rekabetçi kalması çok önemli. Türkiye'ye yakın olan Romanya, Portekiz gibi Doğu Avrupa ülkelerinde yatırımcıyı teşvik için çalışmalar var. Türkiye'nin rekabet gücünün korunması gerek'' değerlendirmesinde bulundu.
''Sektör lideri firmalar Türkiye'de yatırım için nabız yokluyor''
Toplantının sponsorluğunu yapan Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Başkanı Ali Eren de, ''Ülkemizde tüketilen enerjinin yüzde 40'ı ısınmaya harcanıyor. Bu bakımdan son yıllarda ısı sektörünün önemi bizde de Avrupa'daki gibi önem kazandı'' dedi. EHİ Genel Kurulu kapsamında Türkiye'de ağırlanan sektör lideri firmaların Türkiye'de yatırım için nabız yoklayacaklarını anlatan Eren, son yıllarda Türkiye'nin yabancı yatırımcılar açısından cazibe merkezine dönüştüğünü vurguladı.
Eren, ''Genel Kurul için ülkemize gelen kuruluşların ve markaların yatırım için bizden Türk markaları ile temas sağlamamızı istemeleri sektörümüz açısından çok önemli'' diye konuştu. Sektördeki yabancı ortaklıkların, ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sektörünce hedeflenen yıllık ortalama yüzde 15 ihracat artışı hedefi açısından önemli olduğunu dile getiren Eren, yabancı firmalarla yapılan ortaklıkların, cari açığın finansmanı konusunda da avantajlar sağlayacağını dile getirdi.
Eren, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefinin 100 milyar dolarının makine sektörünce gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.