Avrupa Birliği Çevre Ödülleri - Türkiye Programı

Çevresel bir işletme yaklaşımı izlemekle ilgili önemli konulardan bir tanesi de dünyada, özellikle de AB’de şirketlerin karşılaştığı taleplerin değişiyor olması. Tüketiciler, artık sanayilerin yalnızca kısa vadeli çıkarlara ve sadece kar amacına dayalı bir işletme politikası izlemelerini kabul etmiyor; şirketlerin çevresel, toplumsal ve etik değerleri de hesaba katarak kurumsal sosyal sorumluluğunu yerine getirecek yeni bir işletme vizyonu geliştirmelerini bekliyor. Ayrıca bugünün iş dünyasında kurumsal itibar, ticari başarı elde etmek isteyen şirketler için hayati önem taşıyor. Avrupa’nın en saygın ödüllerinden birisi olan “AB Çevre Ödülleri” ise bu çalışmalara meşruiyet kazandıracak en önemli iletişim araçlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa Birliği'nin çevre alanındaki on yıllık (2000-2010) politikasının çerçevesini çizen "Altıncı Çevre Eylem Planı", piyasanın çevre için çalışmasını teşvik etmek amacıyla izlenecek adımları ortaya koyuyor. Plan, kirliliğe yol açan ve doğal kaynaklara zarar veren sanayi kuruluşlarının cezalandırılması gerektiğini açıkça belirtirken, sürdürülebilir teknolojiler ve çevre yönetim sistemi geliştiren ve uygulayan şirketlerin ödüllendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bu sürece destek olmak amacıyla verilen “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri”, çevre dostu politika ve ürünlere öncülük eden şirketlerin başarılarını takdir etmek için Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği'ne üye olan 27 ülke ve üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Türkiye Programı'nın ulusal sekretarya görevini ise REC Türkiye üstleniyor.

“Avrupa Birliği Çevre Ödülleri”, 2004 yılından itibaren Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü’nün her yıl Haziran ayında organize ettiği “Yeşil Hafta” çerçevesinde iki yılda bir Brüksel’de düzenleniyor. Uluslararası ödül programının Türkiye ayağı ise, 2005 yılından beri iki yılda bir İstanbul'da düzenleniyor.

Türkiye programında jüri tarafından ödüle layık görülen kategori birincisi şirketler, Avrupa’nın en itibarlı ödüllerinden birisi olarak kabul edilen “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri”ne katılım hakkı kazanacaklar. Bu şirketler ayrıca “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri – Türkiye Programı Logosu”nu ödülü aldıkları yıldan başlamak üzere 3 yıl boyunca kurumsal iletişim çalışmalarının her aşamasında ücretsiz kullanım hakkını elde edecekler.

Avrupa Birliği Çevre Ödülleri – Türkiye Programı’na, Türkiye’de kayıtlı ve faaliyet gösteren tüm ticari işletmeler başvurabiliyor. Yabancı ve çok-uluslu şirketlerin Türkiye’de faaliyette bulunan işletmeleri de başvurabiliyorlar. Başvurular ise “KOBİ” ve “Büyük İşletme” olmak üzere iki ana kategori altında yapılıyor.

Avrupa Birliği Çevre Ödülleri – Türkiye Programı’na katılım ücretleri, KOBİ kategorisinde katılan işletmeler için 500,00 YTL, büyük işletmeler kategorisinde ise 1.000,00 YTL tutarında.

Sivil toplum kuruluşlarının başvuramayacağı ve ödül kazanan şirketlerin, takip eden iki dönem içerisinde tekrar başvuruda bulunamayacakları Avrupa Birliği Çevre Ödülleri – Türkiye Programı, dört kategoride gerçekleştiriliyor:

- Yönetim Ödülü
- Ürün Ödülü
- Süreç Ödülü
- Uluslararası İşbirliği Ödülü


Bütün dünyada sürdürülebilir kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesinde, uluslararası nitelikli sektörler arası işbirliğinin oynayacağı kilit rolü başarıyla kanıtlayanlara verilen ödüle yapılan başvurular, üç safhada değerlendirilerek sonuçlandırılacak:

Ön Eleme: Başvurular, Ulusal Sekretarya tarafından ön değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru formlarında ve rehberde belirtilen kurallara uygun başvuruda bulunmayanlar prosedürel açıdan değerlendirme dışı tutulacak.

Kısa Liste: Jüri, ön elemeden geçen şirketlerin değerlendirmesini başvuru formlarını ve ek belgeleri inceleyerek belirli bir puanlama sistemi ile gerçekleştirecek. Puanlama sonrası, her ödül kategorisinde en yüksek puanı alan altı şirket kısa listeye alınacak.

Seçim: Yukarıda belirtilen aşamalara göre ön elemeyi geçen ve kısa listeye kalan şirketlerin başvuruları, jüri tarafından son bir değerlendirme sürecine alınacak. Bu süreçte, şirketlerden başvurularını jüriye sunması istenecek. Sunumlar sonrası jüri, basit oy çoğunluğu ile Türkiye Programı için her kategoride birinci, ikinci ve üçüncü olan şirketleri seçecek. Oyların eşit olması durumunda jüri başkanı, seçici oya sahiptir.

Seçilen şirketler aynı zamanda, her iki senede bir Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Çevre Ödülleri'nde Türkiye'yi her kategoride temsil etme hakkını kazanacak.


Jüri Üyeleri

Ece Tok, Çevre ve Orman Bakanlığı, Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Şube Müdürü
Prof. Dr. Orhan Yenigün, Boğaziçi Üniversitesi, Çevre Bilimleri Enstitüsü Başkanı
Doç. Dr. Vural Yiğit, Boğaziçi Üniversitesi, Öğretim Görevlisi
Koray Eti, Serbest Danışman (Koç Holding Eski Çevre Koordinatörü)
Bahadır Akın, KALDER, Yönetim Kurulu Üyesi
Mustafa Bağan, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği, Genel Sekreteri
Şeyda Keskin, Türk Standartları Enstitüsü, Kalite Belgelendirme Bölümü
Semih Ersun, AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., İşletmeler ve Liman Müdürü
Gürdoğar Sarıgül, Çevre Sektör Yöneticisi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu
Galip Musa Eroğlu, TÜSİAD Çevre Çalışma Grubu Başkanı
Dr. Tamer Atabarut, Boğaziçi Universitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü
Doç.Dr. Nilgün Cılız, Boğaziçi Universitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi Müdürü


Avrupa Birliği Çevre Ödülleri - Türkiye Programı'na başvurmak isteyen şirketlerin, ilgili kategoriye ait başvuru formunu doldurarak göndermeleri, başvuruya ek olan tüm dokümanları ise posta yoluyla Türkiye Programı ulusal sekretaryasına en geç 30 Ekim 2009 tarihine kadar ulaştırmaları gerekiyor.

Uluslararası ödül programı hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Yarışma başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.