Autodesk Revit Building 8



Autodesk’in Yapı Bilgi Sistemi (YBS) tabanlı mimari tasarım ve projelendirme yazılımı Autodesk Revit’in yeni sürümü Türkiye’de de satışa çıktı.

Arazi ve kütle çalışmasından detaylı uygulama çizimlerine ve metraja kadar, tüm aşamalarda üretkenliği, koordinasyonu ve kaliteyi artıran araçlar içeren Autodesk Revit, veritabanı bazlı ve parametrik çalışan bir yazılım.

Autodesk Revit'te, her pafta, her 2 veya 3 boyutlu görünüş, her metraj listesi, aynı bina veritabanının farklı yansımaları olarak nitelendirilebilir. Kullanıcı alışık olduğu görünüşlerde çalışırken, Autodesk Revit, bina için gerekli olan tüm veriyi topluyor, Yapı Bilgi Sistemi içerisinde saklıyor ve projenin diğer tüm gösterimlerine yansıtıyor. Autodesk Revit'in parametrik yapısı, yapılan her değişikliği (görünüşte, kesitte, metraj listesinde, paftada, kısacası nerede yapılırsa yapılsın), tüm dokümanlara anında iletiyor.

Autodesk Revit, Yapı Bilgi Sistemi tabanlı tasarım yazılımlarının genel adı ve çoğunlukla bu platformu belirtmek için kullanılıyor. Autodesk Revit Building, Revit'in mimari tasarım ve projelendirme için geliştirilmiş sürümü. Bu ad, ileride satışa sunulacak olan ve mühendislik çalışmalarına yönelik Autodesk Revit Structural ve Autodesk Revit Systems yazılımları ile farkını ortaya koymak için seçildi. Autodesk AutoCAD Revit Series ise, hem Autodesk Revit Building yazılımını hem de AutoCAD'i içeren bir ürün.

Autodesk Revit Building 8 ile gelen yeni özelliklerden başlıcaları şunlar:

Kütüphane nesnelerini daha kolay düzenleme olanağı
Autodesk Revit’te tasarım ve çizimler, çizgi, çember, yüzey gibi geometrik nesneler ile değil; duvar, kapı, pencere gibi mimari nesnelerle yapılır. Yazılım ile birlikte, bu nesnelerden oluşan zengin bir kütüphane de gelir. Bu kütüphaneye yeni mimari elemanlar ekleyebileceğiniz gibi, varolanlar üzerinde de değişiklik yapabilirsiniz. Autodesk Revit Building 8 ile birlikte, bu değişiklikleri, direkt proje içersinde yapabilme olanağı sağlanıyor. Projede kullandığınız nesne seçilip sağ tuş ile “Edit Family” komutunu tıklayarak istenilen değişiklik yapılıyor ve Tasarım Çubuğu’nda yeni gelen “Load into projects” komutu ile proje içinde güncelleme tamamlanmış oluyor.

3B DWF Desteği
Autodesk Revit içerisindeki her bir görünüm 2B olarak DWF formatında bir dosyaya yazılabiliyordu. Autodesk Revit Building 8 ile, artık 3 boyutlu yapı modeli de 3B DWF olarak bir dosyaya yazılabiliyor. Böylece Autodesk DWF Composer ya da Viewer ile görüntüleme olanağı elde edilebiliyor. Bu da Revit modellerini, Revit yazılımına sahip olmayan kişilere (tasarım grubundaki diğer mimarlar, mühendisler, yüklenici, mal sahibi, vb.) ulaştırabilmenize olanak sağlıyor.

DWF Composer Revizyonları
Autodesk DWF Composer, 2 veya 3 boyutlu tasarımlarınızı kontrol etmenizi, onaylamanızı, revizyon işaretlemeleri yapmanızı ve değişiklikleri orijinal tasarıma geri göndermenizi sağlayan bir yazılım. Autodesk DWF Composer ile proje üzerinde yapılan revizyon uyarıları, Autodesk Revit Building 8 içerisine alınabiliyor.

DWG yazdırma yenilikleri
Autodesk Revit, AutoCAD ile veri paylaşımını sorunsuz hale getirmek için çok güçlü bir DWG desteği sunar. AutoCAD’ten gelen 2 ve 3 boyutlu çizimler, Autodesk Revit içersinde kullanılabileceği gibi; Revit model ve çizimleri de, DWG formatında bir dosyaya yazdırılabilirler. Autodesk Revit Building 8, DWG yazdırma sırasında kullanılan seçenekleri artırıyor:
DWG dosyasının ismi, uzun isim seçeneği ile, Proje İsmi-Çizim No-Çizim İsmi veya Proje ismi-Pafta İsmi-Pafta No şeklinde; ya da kısa isim seçeneği ile Çizim No-Çizim Tipi- Çizim İsmi şeklinde otomatik olarak oluşturulabiliyor.
Plot komutunda kullanılan seçeneğe benzer şekilde sadece istediğiniz çizim veya paftaları, bir listeden işaretleyerek, DWG formatında yazdırabiliyorsunuz. (Bkz. Şekil 4)
DWG yazdırırken, mekan sınırlarını bileşik çizgiye (polyline) çevirebilme ve 3 boyutlu nesneleri ACIS katısı olarak alabilme de yeni kolaylıklar sağlıyor.

Çakışma Tarayıcısı
Nesne çakışmalarını arayıp listeleyen ve düzeltmeleri yapmanızı sağlayan tarayıcı, oldukça kullanışlı yeni bir araç. Yapı elemanları arasında olası hataları engellemek için ”interference check” komutunu kullanıp çakışmaları görebiliyorsunuz. Örneğin duvarlar ile kolonlar arasında bir çakışma olup olmadığını kontrol edip böylesi durumların oluştuğu yerleri düzeltebiliyorsunuz. Autodesk Revit Building 8, bu tip çakışmaları sizin için kolaylıkla buluyor ve düzeltmemizi sağlıyor.

Autodesk Revit Building 8 ile ilgili detaylı bilgiye "www.sayisalgrafik.com.tr/urunler/revit" adresinden erişebilirsiniz.