İZAYDAŞ: Ülkede 1 milyon ton tehlikeli atık üretiliyor, imha için bize sadece 100 bin tonu geliyor. Çevre Bakanı Pepe: Tehlikeli atık miktarı 750 bin ton. İSO: Gerçek rakam 2 milyon ton civarında!
Tuzla'da daha önce zehirli varillerin çıktığı alana yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Aydınlı Konaşlı Mevkii'ndeki dere yatağında yeni variller ve tıbbı malzemelerle dolu torbalar bulundu. Varillerdeki atıkların dereye karıştığı belirlendi. İstanbul Valisi Muammer Güler, burada hayvanların otlatılmasının yasaklandığını, bölge halkının da sağlık taramasından geçeceğini söyledi.
İhbar üzerine, ilk varillerin çıkarıldığı Orhanlı Beldesi ile Tuzla arasındaki Aydınlı Konaşlı Mevkii'ndeki dere yatağına giden ekipler beş atık varili buldu. Toprağa yarı gömülü halde olan varillerin paslandığı ve tahrip olduğu görüldü. Bölgedeki halkın hayvanlarını otlattığı alanda bulunan variller İZAYDAŞ'a bildirildi. Varillerin bulunduğu yere emniyet şeridi çekildi. Bölgenin güvenliğini dört jandarma ve beş zabıta sağlıyor. Çevrede ise vatandaşların hayvanlarını otlatmaya devam ettiği dikkat çekti.
'Çoktan denize karışmıştır' Orhanlı Belde Belediye Başkanı Cemil Ekşi, "Burası dere yatağının üzerinde. Zehirli atık varsa çoktan denize karışmıştır. İZAYDAŞ yetkililerine haber vermemize rağmen hâlâ gelmediler. Burada dere ıslah çalışması yapılıyor. Bölgeye çok sayıda kamyon giriş çıkış yapıyor" dedi.
Dere yatağındaki varillerden sonra aynı arazideki yüksek bir noktada yeni variller ve çuvalların içinde tıbbi atıklar çıkarıldı. Bölgedeki sebze-meyve üretiminin yapıldığı seralara yaklaşık 200 metre mesafede bulunan varillerden akan sızıntıların dereye karıştığı saptandı. Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile İSKİ yetkililerinin incelemede bulunduklarını belirterek, "Seraları etkileyecek bir durumun tespit edilirse üretim durdurulacak ve ürüne el konulacak" dedi.
Arama bugün sürecek İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar da arama çalışmalarına bugün sabahtan itibaren devam edileceğini ve numune alınarak İZAYDAŞ'a gönderileceğini belirterek, "Bu işin sonuna kadar takipçisiyiz" dedi. İlk bulunan varillerin de önümüzdeki salı günü bölgeden alınarak İZAYDAŞ'a gönderileceğini söyleyen Birpınar, "Bu teknik bir iş. Öyle hemen kaldırılacak bir şey değil. Çok dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu.
İstanbul Valisi Muammer Güler ise, şüphe üzerine konuşamayacağını belirterek, "Yargı makamları gereğini yapar. O zaman kamuoyu da öğrenmiş olur, biz de öğrenmiş oluruz. Şu anda 'şu yapmıştır, bu yapmıştır' diyemem ama er geç bulunacağını size söylemek isterim" dedi. Güler, zehirin 'içme suyuna karışıp karışmayacağı' konusundaki sorular üzerine de şöyle dedi:
Sağlık taraması yapılacak
"Hayvanların şu anda orada otlatılmasını yasakladık. Çevreye giriş-çıkışı kontrol altına aldık. Ayrıca bir sağlık taraması da yapacağız. Bulunduğu alanda ne kadar kirlilik yapmış onu tespite çalışıyoruz. Yeraltı sularına karışması o kadar kolay bir mesele değil. Arkadaşlarımız oranın killi bir bölge olduğunu, onun için sızmanın mümkün olamayacağını söylediler. Yeraltı sularına karışır mı? Karışır, ama 10 senede karışır, ama 20 senede karışır."
Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü, varillerle ilgili inceleme kapsamında, Gebze'deki Ünifar Kimya Sanayi A.Ş.'den aldığı numuneleri, TÜBİTAK'a gönderdi. TÜBİTAK'ta yapılacak incelemede, toprağa gömülü olarak bulunan varillerdeki atıkların, söz konusu fabrikaya ait olup olmadığı belirlenecek. Ünifar, varillerle hiçbir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.
'Radikal'e bak sayın Bakan'
Tuzla'da gömülü bulunan atık dolu variller dün Meclis kürsüsünde tartışıldı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe varillerin hangi firmaya ait olduğu konusunda yine bilgi vermedi. Pepe, cezaların yetersizliğinden yakındı.
CHP Kocaeli Milletvekili Salih Gün, dün TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuştu. 'Bize mi soruyorsunuz sayın bakan!' başlıklı dünkü Radikal'i kürsüden gösteren Gün, varillerin bir ilaç fabrikasına ait olduğunun, ithal edildiğinin söylendiğini anımsattı. Gün, şöyle konuştu: "Sayın Bakanım çıkıyor, 'Pek yakında bunları açıklayacağım' diyor. Kardeşim, bu, gümrükten girerken belli, hangi firma adına ithal edildiyse belli. Saklamanın manası nedir?"
'Bizde böyle başkan olmasın'
Çevap veren Pepe, "Üniversite laboratuvarlarında kesinleşmeden bu dokümanlarla ben huzurunuza çıkıp 'bunun adı şudur, şuradan ithal edilmiştir, kullanıcısı şudur' deme imkânım yok" dedi. 'Bir musibet bin nasihatten evladır' sözünü anımsatan Pepe, mevcut Çevre Yasası'ndaki cezaların çok yetersiz olduğuna dikkat çekti. Pepe, gelişmiş ülkelerde böyle bir suça milyon dolarlık para ve kamuoyuna teşhir gibi cezalar verildiğini anımsattı. Pepe, TBMM kulisinde gazetecilerin varillerden belediye başkanının da sorumluluğu bulunup bulunmadığı sorusuna ise, "Tuzla değil, ama böyle bir başkan benim partimde olmamalı" dedi.