Cumhuriyet’in ilk barajları arasında yer alan Çubuk 1 kaderine terkedildi. Büyükşehir Belediyesi, 1994’te su alımı durdurulan baraj için üç yıl önce rekreasyon çalışmaları yapmak için harekete geçti. Büyükşehir yetkilileri, o dönemde barajın zemininde biriken çamurun temizleneceğini, arıtma tesisinden gelen temiz su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajın doldurulacağı bilgilerini verdi. Yetkililer barajın yeniden düzenlenerek rekreasyon alanı olarak hizmete açılacağını da söylemişti. Rekreasyon alanı olması planlanan barajda sadece inekler vardı.
En kısa sürede yapılacaktı
Hürriyet'in haberine göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 2008’de basına yaptığı açıklamalarda Çubuk-1 Barajı’nın rekreasyon alanı olarak yeniden düzenlenerek, dev bir park haline getirileceğini belirtmişti. Başkan Gökçek o dönem Çubuk-1 Barajı’nı projelendirdiklerini ve baraj temizliğine başladıklarını ifade ederek “Bu baraj en kısa zamanda da çevre düzenlemeleri tamamlanarak, yeni mesire alanı olarak Ankaralıların kullanımına hazır hale getirilecek” açıklamasında bulunmuştu.
Atatürk'ün talimatı ile yapıldı
Başkent’e 12 kilometre uzaklıkta bulunan Çubuk Çayı üzerinde Atatürk’ün talimatıyla 1930’da yapılmaya başlanan baraj 3 Kasım 1936’da Atatürk’ün de katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Başkent’in içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan baraj taşkınları kontrol etmek amacıyla da kullanıldı. Baraj, Büyükşehir Belediyesi tarafından, kanalizasyon suları ile kirlendiği sebebiyle 1994 yılından itibaren su alınması durduruldu.