Atatürk’ün Kurtuluş Yolu Kaderine Terk Edildi



AKP Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'ın belediye başkanlığı döneminde, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıktıktan sonra Amasya'ya gittiği yol, arşivler incelenerek tespit edildi. Yöre halkının bilgisine başvuruldu. Birçok belge ve fotoğraf tek tek incelendi. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'dan önce Kavak ve Havza'ya, oradan da Amasya'ya gittiği 98 kilometrelik yol ortaya çıkarıldı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; 2015 yılında “Kurtuluş Yolu” projesi yapımına başlanarak, güzergahta bulunan hanlar, köprüler, çeşmeler, evler eski özelliklerine uygun olarak tekrar yapılmaya başlandı. Kurtuluş Yolu'nun güzergahında Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ulaşım araçları ve tarım araçları yerleştirildi. Kurtuluş Savaşı'nı simgeleyen figürlerin bulunduğu tabelalar konuldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

O dönem proje, “Burada Kurtuluş güzergahında seyahat edenler, o dönemleri hayal edecekler, o heyecana kapılacak, o duyguları yaşayacaklardır. Samsun'a gelenler, Atatürk Anıtı, Bandırma Vapuru'nun yanında Kurtuluş Yolu'na da gidecektir” diye tanıtılmıştı.

Ancak aradan geçen zaman içerisinde yavaşlayan proje 31 Mart seçimlerinden sonra Belediye Başkanı Mustafa Demir döneminde tamamen unutuldu. Kaderine terk edilmiş Kurtuluş Yolu'nda çukurlar dikkat çekerken, tarihi araçlar korunmadıkları için çürüdü ve hurdaya döndü. Kurtuluş Yolu'nun bakımsız halde olmasını kabul edilemez bir durum olarak nitelendiren Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, geçtiğimiz meclis toplantısında Kurtuluş Yolu'nu gündeme getirdi. Ancak AKP'li Belediye Başkanı Mustafa Demir, gündem dışı konu olduğunu belirterek cevap vermedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.