Atatürk'ün 'Külliyeyi Acilen Onarın' Talimatı 76 Yıl Sonra Yerine Getirildi



Konya'daki Sahip Ata Külliyesi'nin Mustafa Kemal Atatürk'e rağmen sahipsiz bırakıldığı ortaya çıktı. Atatürk'ün 1931'de Başvekil İsmet İnönü'den 'acilen onarılmasını' istediği Konya'daki Sahip Ata Külliyesi'nin tam 76 yıl sonra onarıldığı öğrenildi. Atatürk'ün söz konusu isteği, dönemin başbakanı İnönü ve tek partisi CHP'nin yanı sıra daha sonra göreve gelen hükümetler tarafından da yerine getirilmemiş.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılı faaliyet raporuna göre Mustafa Kemal, 1931 senesinde yurt gezisine çıkıyor. 21 Şubat'ta Konya'da bulunduğu sırada İnönü'ye 'Acele ve Mühim' notuyla bir telgraf metni çekiyor. Telgrafta Konya'daki ata yadigarı eserlerin durumunun iyi olmadığını, derhal ve acele olarak onarılması gerektiğini rica ediyor. Onarılmasını istediği eserlerin ismini telgrafta bir bir sayıyor. Bunlar arasında 1279'da inşa edilen Sahip Ata Camii ve Medresesi'ni de zikrediyor. Tarihî eserlerin asker tarafından kullanılanlarının öncelikle boşaltılmasını ve uzman kişiler tarafından onarımının temin edilmesini istiyor. Fakat o günlerin siyasi ve ekonomik ortamında onarım bir türlü gerçekleştirilemiyor. Ta ki 76 yıl sonrasına kadar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2003'ten itibaren başlattığı tarihi eserlerin onarımına dönük atak çerçevesinde, 2007 senesinde Sahip Ata Külliyesi'ni de onarıyor. Tam 730 yaşındaki külliye, yok olma ve çalınma tehlikesi altındaki birçok paha biçilmez eseri barındırdığı için müze haline dönüştürülüp 2008'de ziyarete açılıyor. Her biri kendine has özelliklere sahip olan cami, tekke, türbe, hangâh, hamam ve medreseyi içeren külliyenin onarım ve yenileme işlemi, mümkün olduğunca aslına uygun yapılıyor. Yıllarca harap durumda kalan tarihî yapıdaki binlerce nadide eserden bazıları şunlar: Halı, kilim, seccade, çini, yazma Kur'an-ı Kerim ve eserler, hüsn-ü hat levhaları, şamdan, taş kitabeler, Sakal-ı Şerif. Bu arada müzeyi gezmek ücretsiz.