"Atatürk Orman Çiftliği'ne Artık Çivi Bile Çakılamaz"



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, sit statüsü düşürülerek yapılaşmaya açılan AOÇ arazisinin tamamını kapsayan ana imar planı meslek odalarının açtığı davada Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. AOÇ'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010'da onaylanan 1/10000 ölçekli Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bu planlara bağlı ulaşım şeması ve ulaşım uygulama projesi de durduruldu.  Kararla birlikte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  “Güçleri yetiyorsa yıksınlar, içine girip oturacağım” dediği Başbakanlık Hizmet Binası da  plansız hale geldi. Karar,  Avrupa'nın en büyüğü olması hedeflenen hayvanat bahçesi, AOÇ arazisini boydan boya kesen Çiftlik Bulvarı ve arazideki sanayi kuruluşları da olmak üzere tüm yapılaşmayı etkiliyor. Şehir Planncıları Odası Avukatı Koray Cengiz, “AOÇ'ye bu karardan sonra tek bir çivi dahi çakılamaz” dedi.

'AOÇ'nin kuruluşuna aykırı'

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Ankara Barosu'nun 2011'de açtığı davada Ankara 5. İdare Mahkemesi, verdiği yürütmeyi durdurma kararında AOÇ'nin tarihi ve kültürel kimliğine vurgu yaptı. Kararda imar planlanın yeterli bilimsel araştırma yapılmadan yürürlüğe sokulduğu ve AOÇ'nin tarihi, kültürel ve peyzaj kimliğiyle örtüşmediği belirtildi.

Karada, 1/10000'lik planın planlama hiyerarşisine uymadığı, plan kararlarıyla getirilen fonksiyonların AOÇ'nin kuruluş amacına uygun olmadığı, 1.Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı'na aykırı olduğu ve peyzaj ekoloji prensiplerinin gözardı edildiği belirtildi. Mahkeme, AOÇ'nin imar planını şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna vararak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'Başbakanlık binası plansız'

Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, Başbakanlık binası da dahil olmak üzere AOÇ'de yapılacak tüm inşaat faaliyetlerinin bu karardan sonra durdurlması gerektiğini belirtti. Cengiz, “Bütün AOÇ arazisi şu an plansız hale geldi. Plansız hale gelen bir alanda hiçbir inşaat yapılmaması, inşaat ruhsatı verilmemesi gerekiyor. Şu an arazinin imar planı yok ve tek bir çivi dahi çakılamaz” dedi.

'Açtığımız davayı da etkiler'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bizim açtığımız tüm davalar bu imar planına dayanarak hazırlanmış planlara yönelikti. Bu karar açtığımız 22 davanın hepsi için yürütmeyi durdurma anlamına gelir. Başbakanlık hizmet binasından, Anka Park'a, Hayvanat Bahçesi'nden yollara kadar tüm inşaat çalışmalarını etkileyen bir karar bu.  AOÇ'ye iş makinesi giremez” dedi.

Ne olmuştu?

5. İdare Mahkemesi’nin verdiği karardan önce AOÇ arazisine ilişkin yargıdan iki önemli karar çıkmıştı. Ankara 11. İdare Mahkemesi AOÇ arazisinde Başbakanlık binasının da bulunduğu toplam 53 hektarlık alanın Tarihi SİT statüsünün kaldırılması işlemini iptal etmişti. Karara rağmen Başbakanlık Hizmet Binası’nın inşaatına devam edilmiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  konuyla ilgili olarak, “Hukuksuz olarak yaptığımız hiçbir şey yok. Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” açıklaması yapmıştı.

Danıştay 6. Daire ise AOÇ’deki Bira Fabrikası alanına dair açılan davada keşif yapılana kadar yürütmeyi durdurma kararı vermişti.