Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Ataköy sahilde tescilli Baruthane binalarının ve çok sayıda ağacın bulunduğu araziye Koruma Kurulu onayı olmadan verilen inşaat ruhsatına Mimarlar Odası’nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Bakırköy Belediyesi tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli yapıların bulunduğu 160 parsele verilen inşaat ruhsatını telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle durdurdu.
Emlakbank ve TOKİ arasında 2001 yılında yapılan protokolle parsellere bölünen Ataköy sahilinde, tescilli Baruthane yapılarının bulunduğu 160 parsele 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izni olmadan Bakırköy Belediyesi tarafından toplam yedi bloktan oluşan 213 bin metrekarelik inşaat izni verildiği ortaya çıkmıştı. İnşaat sahasında iş makineleri Kurul onayı olmadan çalışmış, aralarında tescilli ağaçların da bulunduğu pek çok ağaç sökülmüştü. Ataköy sakinlerinin Koruma Kurulu’na yaptığı şikâyet üzerine arazide inceleme yapmak isteyen Kurul uzmanları özel güvenlik tarafından engellenmişti.
Kurul da durdurmuştu
Konunun basına yansıması üzerine, TOKİ yaptığı açıklamada Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’ndan izin alındığını açıkladı, ancak I Nolu Koruma Bölge Kurulu bu izni yeterli görmeyerek “köken olarak kültür varlığı olan taşınmaz üzerinde gerçekleştirilmek istenen projenin öncelikle ve esas olarak kültür varlıklarına etkisi bakımından” değerlendirilmesi gerektiğini belirterek araziye yapılacak her türlü müdahalenin Kurul tarafından değerlendirilinceye kadar durdurulmasını istedi.
‘Ruhsat kanunlara aykırı’
Mimarlar Odası, sahildeki 160 parsel ile 174 ve 182 parsellere verilen yapı ruhsatlarının inşaat sahası içinde tescilli eski eser ve tescilli ağaçlar bulunduğu, yapı izni için Koruma Kurulu’nun görüşünün alınmadığı, inşaat faaliyetleri sırasında ağaçların sökülerek doğal dokuya zarar verildiği gerekçesiyle yargıya başvurdu. Dava dilekçesinde ruhsatların şehircilik ve koruma ilkelerine, planlama tekniğine, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi.
9. İdare Mahkemesi ise I No’lu Koruma Kurulu’nun inşaat faaliyetlerinin durdurulmasına dair kararı ardından Belediye tarafından verilen inşaat ruhsatlarına ilişkin yürütmeyi durduruma kararı verdi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Avukatı Can Atalay, “Koruma Kurulu kararı olmaksızın işlem yapılması ve ruhsat verilmesi hukuka tamamen aykırı” dedi.