Vakıflar Genel Müdürlüğü, yıllardır depolarda bekleyen ve kaçırıldıkları ülkelerden geri alınan tarihî eserleri gün yüzüne çıkarmak için müze seferberliği başlattı. Çalışmalar kapsamında son bir yılda 6 ilde müze açan Vakıflar, taşınabilir eserlerin daha iyi korunabilmesi ve hırsızlık olaylarının önlenebilmesi amacıyla 18 ilde daha müze açacak. Çoğalan müze sayısının tarih bilincinin artmasına katkıda bulunacağını belirten Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, "24 ildeki müdürlüklerimize müze açmaları konusunda talimat verdik. Geçen yıl 6 ilimizde vakıf müzesi açtık. Çalışma kapsamında 18 ilimizde daha vakıf müzesi açarak tarihî güzelliklerimizi vatandaşlarımızın görmelerini sağlayacağız." dedi. Restorasyon çalışmaları hızla devam eden Kayseri, Bursa ve Sivas'taki müzeleri 2008 sonunda açmayı hedeflediklerini belirten Beyazıt, "Son bir yılda Ankara, Konya, Kastamonu, Tokat, Gaziantep ve Edirne'de vakıf eserleri müzeleri açtık. Bu projemiz ile müzesi olmayan bölgemiz kalmayacak." diye konuştu.
Müzelerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile koordineli öğrencilere kültür gezileri düzenlediklerini kaydeden Beyazıt, çalışmalarla hem tarihî eserlerin korunmasını hem de gençlere tarihî değerlere sahip çıkma anlayışını kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Müze çalışmalarına 2010 Kültür Başkenti İstanbul'da da yoğun bir şekilde devam ettiklerini belirten Beyazıt, "Çalışmalar kapsamında, Sultanahmet Camii Hünkâr Kasrı'nda kurulan Halı Müzesi, Ayasofya İmareti'ne taşınacak. Hünkâr Kasrı ise Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi'ne dönüştürülecek. İstanbul Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi de yakında restorasyona girecek. Restorasyonu devam eden Yenikapı Mevlevihanesi ise Mevlevi kültürü ile ilgili müze olarak değerlendirilecek." şeklinde konuştu.