Sektörünün lider firmalarından Aspen Yapı ve Zemin A.Ş, bir çok global projesi paralelinde Rusya’nın gözde projelerinden biri olan Pulkovo Havalimanı’na da Türkiye’nin imzasını attı. St. Petersburg içinden geçen Neva nehri, köprüler ve Isakieyvski Kilisesi’nin üçgen dizaynından yola çıkılarak tasarlanan tavan sistemleriyle, hem kentin geleneksel dokusu korundu; hem de proje modern bir görünüme kavuştu.
Pulkovo Havalimanı projesi için "Hem bulunduğu kentin tarihsel dokusunu içerisinde barındırıyor, hem de bölgenin gelişen teknoloji ve güncel sanat anlayışıyla örtüşen bir tasarımı içeriyor" diyen Aspen Yapı ve Zemin A.Ş Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu, dünya çapındaki bir projeye daha imza atmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. "Böylesi incelikli ve dünyaya açılan bir yapıda Aspen’in imzasının bulunması, Türk mühendisliğinin ve yapı uzmanlığının ne denli değerli olduğunun net bir kanıtıdır" şeklinde konuşan Gündoğdu; global ve ulusal çok sayıda havaalanı projesinde tercih edilmelerinin de bu alandaki tecrübelerine işaret ettiğini söyledi.
Pulkovo hem yenileniyor, hem de kapasitesini 17 milyon yolcuya çıkarıyor
Proje, şehrin güzelliğini, birikimini yansıtan bir havaalanına duyulan ihtiyaç kapsamında oluşturuldu. Bu çerçevede mevcut yapılarda yenileme yapılırken, havaalanının kapasite artırımı için de modern yapı ve alanlar inşa ediliyor. Ayrıca 4 yıldızlı bir otel, bir iş merkezi ve çok katlı otopark ile servis binaları yer alıyor. Apron ve altyapıların da yeniden tasarlanması ve inşaası da proje kapsamında bulunuyor.
Havaalanı kompleksi projesi, İçtaş İnşaat ve Astaldi firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyumun ana müteahhitliğinde yürütülüyor. 11 milyon yolcu kapasitesine sahip olan Pulkovo, projenin tamamlanmasından sonra toplam 104 bin metrekare yeni, rekonstrüksiyonu planlanan 38 bin metrekarelik bir kapalı alan kapasitesiyle, senelik 17 milyon yolcuya konforlu bir hizmet verecek.
Proje konsepti İngiliz Mimar Richard Grimshaw imzasını taşıyor
Uluslarası bir mimari yarışmayla seçilen ve İngiliz mimar Richard Grimshaw tarafından hazırlanan Pulkovo Havaalanı konsept projesinin adaptasyonu, yine bir İngiliz firması olan Ramboll tarafından yürütüldü. İnşaat sürecinin başlamasının ardından İCA konsorsiyumu, proje partneri olarak SFMM (Şahinbaş Fikirlier Mimarlık Müşavirlik) ile çalışmayı tercih etti. Yenilikçi sistem ve malzemeler
Proje dahilinde pekçok güncel sistem ve malzeme kullanıldı. 'Günün son teknolojilerini kullanan bir havaalanı yaratmak' düşüncesi, ilk günden itibaren projenin temel hedeflerinden biri olarak işaret ediliyordu. Bagaj sisteminden bina işletme sistemine, apronda yer alan fuel-hydrant ile visual docking guiding sisteminden Rusya’da daha önce uygulanmamış 400 Hz enerjinin park pozisyonlarında uçaklara sağlanmasına kadar pekçok ileri havacılık teknolojisi projeye yansıtıldı. Yapısal elemanlar açısından ise; zor geometriye sahip çelik konstrüksiyonlar, geometrik olarak binayla bütünlük gösteren cepheler, tavanlar, ileri teknoloji ürünü çatı malzemeleri, yenilikçi öğeler dikkat çekiyor.
Projede tercih edilen Aspen ürün ve sistemleri
Havaalanının çatı altı tavanlarında, Aspen’in sökülüp takılabilen üçgen metal plaka taşıyıcı sistemleri Integra Triangular Specials Systems ve diğer kısımlarında Integra Heavy Duty Clip-In System, Neva Nehri dalgalarını yansıtan Integra Hook-On System, Grida T24 Taşıyıcı Sistem ile Armstrong Dune Supreme Board Panelleri kullanıldı.
Rusya: Moskova Şeremetyevo Havaalanı
Ukrayna: Kiev Borispol Havaalanı
Hollanda: Schiphol Havaalanı
Kanarya Adaları: Tenerife Havaalanı
Kuzey Irak: Erbil Havaalanı
Suudi Arabistan: Medine Havaalanı
Türkiye: İstanbul Atatürk , İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Muğla Milas, Kütahya Zafer ve Kars Havaalanları