Antalya'nın Serik ilçesi yakınlarındaki Aspendos Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınması, antik kentin kalıcı listeye girmesi için yürütülen çalışmalara hız verilmesini sağladı.
Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Köse başkanlığında Türk ve yabancı bilim adamları ile öğrenciler, 2008 yılından bu yana bölgede yüzey araştırması ve kazı çalışmalarını sürdürüyor.
Doç. Dr. Köse, yaptığı açıklamada, kazı başkanlıkları tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce UNESCO'ya gönderilen başvuru sonucunda Aspendos Antik Kenti'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini söyledi.
Kentin en göze çarpan yapısı durumundaki Aspendos Antik Tiyatrosu'nun Türkiye'de en iyi korunmuş antik tiyatro olduğunu vurgulayan Köse, dünyanın da iyi korunmuş sayılı tiyatroları arasında bulunduğunu kaydetti.
Önemli yapıları, antik tiyatro ile su kemerleri
Antik tiyatronun dünyada caveası (oturma yerleri) ve sahne binası bütün olarak yapılmış ender Roma tiyatroları arasında yer aldığını dile getiren Köse, şunları söyledi:
"Aspendos'un sadece tiyatrosu bulunmuyor, özellikle bilim insanlarının ilgisini cezbeden bir diğer yapısı su kemerleridir. Su kemerlerinin iyi korunmuş vaziyetinin yanında halen ayakta duran, suyun debisini ayarlayan iki sifonuyla son derece önemlidir. Bu iki yapısı ile Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Aspendos'un, gerekli çalışmaların kazı başkanlığımızca tamamlanmasının ardından kalıcı listeye girebilmesi için yine Bakanlık kanalıyla yeni bir başvuru daha yapılacaktır."
Aspendos Antik Kenti
Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan Aspendos kenti, biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu.
Milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, günümüzde konserler ve etkinliklerde kullanılıyor.