Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) '2012 Yılı Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı', Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş kazası ve meslek hastalıklarını en aza indirmek için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.
Bakanlık olarak bazı istatistikler çıkardıklarını belirten Özer, ''Türkiye'de her gün 172 iş kazası meydana geliyor, bu kazalarda her gün 4 kişi ölüyor, 6 kişi ise sürekli iş göremez hale geliyor. Bu kazalar ülkemizde 1 milyar 220 milyon lira görünür bir maliyet açmış. 7 milyar lira ise görünmez maliyet var. Görünmez maliyette ise iş günü ve iş gücü kaybı, mahkeme masrafları, şirketlerin itibar kaybı ve fazla mesai harcaması gibi faktörler bulunuyor.''
Kasım Özer, iş yerlerinin 'az tehlikeli', 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' olarak sınıflandırıldığını ancak bundan sonraki süreçte bu sınıflandırmaların daha fazla önem kazanacağını ifade etti. Türkiye'de ekonomide risk kavramının çok kullanıldığını ancak iş sağlığında bu kavramın yeni yeni kabullenilmeye başlandığını anlatan Özer, iş verenlerin çalışma ortamının gözetimini, risk değerlendirmesini ve sağlık gözetimini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
"Çek Kanunu'ndaki değişiklikler, iş dünyasını olumsuz etkiledi"
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Suriye sınırında sıkıntılı günler yaşandığını belirterek, söz konusu sorunların Türkiye ve özellikle Suriye sınırındaki illerde ekonomileri olumsuz etkilediğini söyledi. Çek Kanunu'ndaki değişikliklerin iş dünyasını olumsuz etkilediğini görüşünü de dile getiren Özdebir, ''Kanundaki değişiklikle kar etmeyen işletmelerin faaliyetlerini yürütmesinde bazı sıkıntılar yaşandı. Bu da ekonomi yönetimi ile piyasaların yavaşlamasına ve soğumasına neden oldu'' ifadesini kullandı.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin'in de konuşma yaptığı toplantıya, Ankara ve Şanlıurfa'dan çok sayıda işadamı katıldı.