Asit Yağmurunun Nedeni Mega Projeler ve Kömür



İstanbul’da 19 Ocak Pazar günü yağması beklenen asit yağmuru yurttaşları tedirgin etti. Hava kirliliği nedeniyle oluşan asit yağmurları insan cildinde ciddi yanıklara neden olmasa da göllerdeki asit oranını artırarak balık ölümlerine ve toprakta ağır metaller ortaya çıkararak ağaçların kurumasına neden olabilir.

BirGün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay İstanbul’da artan hava kirliliğine dikkat çekerek asit yağmurunun olası etkilerine değindi. Tolunay, yaptığı değerlendirmede “İstanbul’da hava kirliliği İstanbul’un kuzeyinde yapılan mega projeler, doğalgazın pahalılanması nedeniyle kömüre artan ilgi ve trafik sorunu gibi nedenlerle arttı. Kirlilik, şehirlerin doğru planlamasıyla önlenebilir.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tolunay şöyle konuştu: “Asit yağışları özellikle Orta Avrupa’da 1970’li yıllarda yaygındı. Temel nedeni ısınmada kömür kullanmak. Bu kömürün yanmasıyla kükürt dioksit açığa çıkar ve atmosferdeki su buharıyla tepkimeye girince sülfirik asit oluşur. Bir de azot oksit tepkimeye girince nitrik asite dönüşür. Türkiye’de uzun yıllardır asit yağışları ölçümleri yapılıyor. Özellikle Karadeniz’de asit yağışları var. Karadeniz’in kuzeyinde yer alan ülkelerden kaynaklanan kirliliğin Türkiye’ye ulaşması ve bunun sonuncunda da suyla karışarak yeryüzüne girmesiyle orada asit yağışları oluşuyor. Ağır metaller toprağa geçiyor ve ağaçlar bu metalleri alınca kirleniyor. Biz de doğa üzerindeki olumsuz etkilerini bu şekilde alıyoruz.”

Mega projeler havayı kirletti
Hava kirliliğinde çeşitli iller bazında artış söz konusu olduğunun altını çizen Tolunay şöyle konuştu: “İstanbul gibi önemli kentlerde hava kirliliğinin arttığını söylemek mümkün. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak İstanbul’un kuzeyinde yapılan mega projeleri söyleyebiliriz. Bu projeler yapılırken hafriyat nedeniyle çok miktarda toz atmosfere karıştı ve kirlilik rüzgarlarla birlikte İstanbul’a taşındı. Trafikten kaynaklanan, araç egzozlarının yarattığı kirlilik ve doğalgaz ücretlerinin artması sonucu kömür kullanımının artması da İstanbul’da hava kirliliğini arttığını söyleyebiliriz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.