"Asi'deki Antakya, Mozaikler Şehrinde İlk Araştırmalar"



Antakya tarihine ışık tutan bulguların keşfedilme sürecini anlatan fotoğraflar, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AnaMed) izleyici ile buluşuyor.

Murat Akar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Helenistik Doğu'nun önemli siyasal ve kültürel merkezlerinden ve Roma İmparatorluğu'nun büyük metropollerinden biri olan Antakya’nın en parlak dönemine ait bulguların ortaya çıkarılma öyküsü anlatılıyor.


Teknisyenler, mozaikler henüz orijinal yerlerindeyken koruma amacıyla üzerlerine yapıştırılan bez ve kâğıt parçalarını, mozaik panellerin arkasındaki beton arkalıklar güçlendikten sonra kaldırdılar. Fotoğrafta, mozaik uzmanı, aynı zamanda Antakya mozaik ekibinin amiri, Mısır asıllı William Gad Gabriel bir mozaiğin yüzündeki bezi kaldırırken görülüyor. Gabriel’in hemen yanında yine mozaik ekibinin liderlerinden Mısırlı Berberi Mahmud İsa ayakta duruyor. Harbiye'deki (Daphne) Psykheler Kayığı Mozaiği Evi olarak adlandırılan evden çıkarılan ve günümüzde Baltimore Sanat Müzesinde sergilenmekte olan mozaik panel, şarap tanrısı Dionysos’un arkadaşı Silenos’u, elinde bir şarap kadehiyle tasvir eder. 24 Ağustos 1934. Princeton Üniversitesi Sanat ve Arkeoloji Bölümü.

Sergide, 1932-1939 yılları arasında Princeton Üniversitesi ekiplerince Antakya’da yürütülen ilk arkeolojik kazılara ait fotoğraflar yer alıyor. Sekiz sezon süren kazı çalışması, gerçekleştirildiği yıllarda, bölgedeki en kapsamlı araştırma olma özelliği taşıyor. Fotoğraflar, çalışmanın önemli bulguları arasında gösterilen, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen dünyaca ünlü mozaikler ve  Antik Antakya’ya ait eserlerin keşfedilme sürecini belgeliyor. “Asi’deki Antakya, Mozaikler Şehrinde İlk Araştırmalar” sergisi, ayrıca o yıllardaki kazı yöntemleri ve arşivleme teknikleri hakkında dikkat çeken ipuçları veriyor.


Kazının Filistinli fotoğrafçısı Fadıl Naser Saba, büyük fotoğraf makinesiyle, iskeleyi sabitleyen asistanlarının yardımıyla Harbiye'deki (Daphne) Constantinus dönemine ait evin görkemli mozaiklerini fotoğraflarken. 20 Temmuz 1935. Princeton Üniversitesi Sanat ve Arkeoloji Bölümü.

Kazı günlükleri ışığında hazırlanan sergide yer alan fotoğraflar, Princeton Üniversitesi Sanat ve Arkeoloji Bölümü’nün Antakya arşivinden seçildi. Sergilenen fotoğraflara, Princeton Üniversitesi Kazı Komitesi tarafından hazırlanmış bir de video eşlik ediyor. Pek çoğu bugün tamamen değişmiş kıyafet tarzları, sokak manzaraları ve peyzajı belgeleyen görüntüler, 1930’lardaki Antakya kent yaşamını yansıtıyor. 

Antakya tarihçesi, yürütülen kazı çalışmalarının tarihi ve kazı fotoğraflarından bir seçkinin yer aldığı sergi kataloğu, Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayına hazırlandı.

"Asi'deki Antakya, Mozaikler Şehrinde İlk Araştırmalar" sergisi, 28 Şubat - 20 Nisan 2014 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed)'de izlenebilir.

Ziyaret Saatleri:
Salı-Cumartesi: 10:00-18:30
Pazar: 12:00-18:30
Sergi, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Küratör hakkında:



Murat Akar, doktorasını Yakındoğu arkeolojisi üzerine Floransa Üniversitesi'nde tamamladı. Hatay bölgesinde Kinet ve Aççana Höyükleri de dahil olmak üzere Türkiye ve Suriye’de birçok arkeolojik kazıya katıldı. Araştırma konusu özellikle Hatay’ın Amik Ovasına yoğunlaştığı İÖ ikinci binyılda Doğu Akdeniz ticaret ve etkileşim ağlarıdır. Şu anda Koç Üniversitesi Aççana Höyük, Antik Alalakh Araştırma Kazılarının arazi direktörüdür. Akar, profesyonel fotoğrafçı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanıdır.