Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir etabının yıl sonunda, Eskişehir-İstanbul etabının ise 2009 yılında hizmete gireceğini, böylece iki kent arasındaki demiryolu ulaşımının 3 saate ineceğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı'nın himayesinde, Fransız Şirketleri Uluslararası Tanıtım Ajansı ile Ulaştırma, Ekipman, Turizm ve Deniz Bakanlığı'nca Sheraton Otelin'de düzenlenen 'Şehir içi ve Demiryolu Ulaşımı, Karayolu Altyapısı' konulu toplantı başladı.
Altyapı Önemli
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kolokyumun açılışında yaptığı konuşmada, ulaşım sektörünün ülkelerin rekabet gücünü artırmada en önemli araçlardan birisi olduğunu, ticaretin önündeki engelleri ulaşım sektörünün kaldırdığını kaydetti. Türkiye'de ulaşım altyapısının geliştirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, Avrupa ülkelerinin özellikle Fransa'nın ulaşım alanındaki çalışmalarını takdir ettiklerini dile getirdi.
Marmaray projesine değinen Yıldırım, bu projenin iki amacının bulunduğunu, Batı Avrupa'dan Uzakdoğu'ya uzanan İpek Yolu'nun denizaltından birleştirilmesinin yanı sıra İstanbul şehiriçi toplu ulaşımına nefes aldırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Ulaşım ve altyapıda insanın yaşam kalitesini artırmak, aynı zamanda trafik kazalarını azaltarak insanların yollarda hayatını kaybetmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini anlatan Yıldırım, bunun için ulaşım modları arasında denge ve entegrasyon gerektiğini belirtti.
2009'da Sona Erecek
Yıldırım, AB'nin demiryolu ağlarının geliştirilmesi ve hızlı tren projeleri kapsamında Türkiye'nin demiryolu altyapısına yönelik çalışmalar yaptığını söyledi. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi ve Marmaray Projesi'nin bu kapsamda devam ettiğini ifade eden Yıldırım, 'Marmaray Projesi 2009 yılı sonunda, Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir etabı bu yıl sonunda, Eskişehir-İstanbul etabı 2009 yılında hizmete girmiş olacaktır. Böylece Ankara-İstanbul arasını trenle 3 saatte gitmek mümkün hale gelecek. Ankara-Konya, Bursa-Bilecik bağlantısı ve Ankara-Yozgat-Erzincan-Erzurum-Kars hattı gibi önemli ana hatların da hızlı tren kategorisine yükseltilmesi için 9'uncu 5 yıllık kalkınma planında hedefler yer almaktadır' dedi.
Türkiye meyveleri topluyor
Fransa Dış Ticaret Bakanı Christine Lagarde de Türkiye'nin Fransız firmaların gözünde çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi. 'Bugün müreffeh bir ekonomiye sahipsiniz' şeklinde konuşan Lagarde, Türkiye'nin, Marmaray ve hızlı tren gibi son derece iddialı projeler yaptığını, Fransız firmaların özellikle demiryolu konusundaki tecrübelerini Türkiye ile paylaşmayı arzuladığını dile getirdi.