Hürriyet Gazetesi'nden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Asansör Bakım Yönetmeliği’nde kapsamlı revizyon yapmaya hazırlanıyor. Hazırlanan taslağa göre kontrolüne izin verilmeyen, inceleme sırasında ağır kusurlu ve güvensiz olduğu tespit edilen asansörler eksiği giderilene ya da güvenlik arttırılana kadar devre dışı bırakılacak. Asansörlerle ilgili her kusurdan bina yöneticisi sorumlu olacak. Düzenlemeyle tüm asansörlere bir kimlik numarası verilecek. Hazırlanan düzenlemeyle yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce işletmeye alınan ve halen kullanılan asansöre, en geç bir yıl içinde ilgili idareden asansör kimlik numarası alınması gerekecek.
Seyir defteri olacak
Tescil edilecek olan her yeni asansör, oluşturulacak olan asansör kimlik numarasıyla tanımlanacak. Asansör kimlik numarası, asansörün kumanda panosu üzerine o asansörü monte eden tarafından konulacak. Asansör kimlik numarasının ilgili idareden alınmasına dair sorumluluk, asansörü monte eden yetkilide olacak.
Piyasaya sunulan her yeni asansörün hizmete alındığı tarih, halat ve zincirlerin karakteristiği, tip kontrol belgesi gerektiren parçaların karakteristiği, tesis planları, elektrik devre şemaları gibi asansörün ana fonksiyonlarını içerecek unsurların ve asansör yıllık kontrol sonuçlarıyla önemli kazaların kayıt edileceği asansör seyir defteri, asansörü piyasaya veren şirket tarafından sağlanacak. Asansörün kimlik numarası da asansör seyir defterinde belirtilecek. Asansör kimlik numarası bulunmayan asansöre, firmalar bakım hizmeti veremeyecek.
Kusurda sorumlu yönetici
Bakım firması, insan can ve mal güvenliği yönünden asansörün risk taşıması durumunda bina sorumlusunu yazılı olarak bilgilendirecek. Bina sorumlusu, bakım firmasınca asansörün güvenli hale getirilmesini sağlamakla yükümlü olacak. Bakım firmasının yazılı uyarısına rağmen, mevcut olan risklerin giderilmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda sorumluluk, bina sorumlusunda olacak. Bakım firması, iki kişiden az olmamak üzere yapıdaki asansör sayısını dikkate alarak bina sorumlusunun belirleyeceği sayıda kişiye acil durumlarda kurtarma çalışması konusunda eğitim verecek. İşletmeye açılan her yeni asansör, piyasaya çıktığı tarih itibarıyla ilk yaşından sonra, devamında ise yılda bir olmak üzere yıllık kontrol altına alınacak.
Dört kategoriye ayrılacak
Düzenlemeyle asansörler kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve güvensiz olarak dört kategoriye ayrılacak. Yapılan denetimlerde kusursuz olan asansöre yeşil, hafif kusurlu asansöre mavi etiket yapıştırılacak. Can ve mal güvenliğini riske atacak şekilde olan asansörler ağır kusurlu sayılacak ve üzerine sarı renkli etiket yapıştırılacak. Can ve mal güvenliği açısından doğrudan risk oluşturduğu tespit edilen asansörler ise güvensiz sayılacak. Güvensiz asansörler de kırmızı renkli etiketle belirtilecek. Güvensiz asansörlerdeki kusurların acil şekilde giderilmesi için sorumluluk bina yöneticisinde olacak.