Osmanlı Bankası Müzesi'nde İstanbul'un Osmanlı Devri Kitabeleri

Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen Obje ve Ritüel söyleşilerinde bu ay Prof. Dr. Uğur Derman'ı konuk edecek. "İstanbul'un Osmanlı Devri Kitabeleri" başlıklı söyleşi, 22 Şubat Çarşamba günü saat 18:30'da gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Uğur Derman, konu hakkında şunları söylüyor: "Bina kitabeleri, bir ülkenin 'taş üzerindeki tapu senetleri' kimliğiyle kabul edilir. İstanbul şehri de, Osmanlı payitahtı olduğu 1453 yılından bu yana, binlerle kitabeyi sahiplenmiş, ancak bunların büyük kısmı yok olmuştur. Kitabelerin tamamına yakını manzumdur ve sonunda daima ebced hesabıyla tarih düşürülmüştür. Bazıları Divan Edebiyatı'nın tanınmış şairlerince söylenmiş, bazıları da devrin hat üstadları tarafından celî-sülüs ve celî-ta'lîk hatlarıyla yazılıp taşa kabartma olarak işlenmiştir."

Uğur Derman
1935'te Bandırma'da doğdu. Haydarpaşa Lisesi'nden sonra (1953), İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu'nu bitirdi (1960). Serbest eczacılık devresi sırasında (1963-1978), Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin emekli hocalarından Necmeddin Okyay'ın Osmanlı Kitap Sanatları konusunda 1955 yılında öğrencisi oldu, 1960 yılında diplomasını aldı. 1961 yılından bu yana müstakil eser, tebliğ, ansiklopedi (Türk Ansiklopedisi, D. İslam Ansiklopedisi) maddesi yazımı ve makaleleriyle Türk Kitap Sanatları'nın öğretilmesi ve tanıtılması için çalıştı. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders veren Derman, 1997'de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından öğretim üyeliğine kabul edilerek Profesör unvanı aldı. Türk Hat Sanatı'nın tanıtımı için Kültür Bakanlığı tarafından Kahire, Cidde ve Chicago'ya; İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Bağdat, Kuveyt, İslamabad, Kahire ve Tunus'a gönderildi. 1977'den beri Türkpetrol Vakfı'nın yönetimini sürdürüyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70

www.obmuze.com