2015 yılından beri Anadolu’daki kültürel miras örneklerini belgelemek ve değerlendirmek amacıyla çeşitli şehirlerde araştırma gezileri düzenleyen Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin, Artvin ilinde ve Erzurum’un kuzeyinde konumlanan mimarı mirası incelemek amacıyla düzenlenen saha çalışmalarından ortaya çıkan kitap, söz konusu araştırma gezilerinin sonuçlarını ortaya koyan yayın dizisinin bir parçası.
Yapıların uğradıkları fiziki tahribatın yanı sıra, yapıyla ilgili özgün bilgilerin yok olması da önemli tehditlerden birini oluşturuyor. Yapıların tarihi, mimarı analiz, yasal durum tespiti, risk analizi ve gelecek senaryolarını içeren kitabın, ilgili kişi, kurum ve kurulların karar süreçlerinde faydalı olması amaçlanmış.
Bu eserler, Türkiye’nin çok katmanlı geçmişinde süreç içerisinde farklı biçimler alan öyküleri de yansıtıyor. Bu nedenle yapılar içinde bulundukları bağlam ve bölgede yaşanan tarihsel süreç ile birlikte ele alınmış, araştırılmış ve belgelenmiş.
Tarihçiler tarafından Tayk-Kharjk/Tao-Klarjeti olarak tanımlanan ve bugün Artvin ilinin büyük bölümü ile Erzurum’un bir kısmını kapsayan bölge, dönemin en yaratıcı mimarisini yansıtan örneklerin de bulunduğu kültürel mirasa sahip. 10-11. yüzyıllarda bu bölge, mevcut mimarı mirasa da dayanan, dikkat çekici özgünlük ve güçlü yaratıcılıkla karakterize edilen zengin bir mimari dil geliştirmiş. Bu yenilikçi formların bir kısmı bölge dışına yayılmasa da, büyük bir kısmı Ermenistan ve Gürcistan’ın mimarı ekolünü etkilemiş ve tekrarlayarak çoğalmış. Bu coğrafyadaki mimarı eserler, Anadolu-Ermenistan-Gürcistan bölgesindeki Orta Çağ mimarlık tarihinin en parlak örneklerinin bir kısmını oluşturuyor.
Artvin - Risk Altındaki Mimari Miras kitabına ve daha önce Adana, Elazığ, Kayseri, Niğde, İzmir ve Güney Marmara Adaları üzerine yayınlanmış yayın dizisinin tümüne İngilizce ve Türkçe olarak KMKD’nin web sitesinden ücretsiz olarak erişilebilir.
Kitabı indirmek için tıklayın
Kültürel Mirası Koruma Derneği (ΚΜΚD) Hakkında
Anadolu’da yaşamış toplumların yaratmış oldukları kültürel varlıkların Türkiye’nin zenginliği ve bütün insanlığın ortak mirası olduğu, korunmasının da ortak sorumluluğumuz olduğu inancı ile özellikle ihmal edilmiş, sahipsiz ve yok olmakta olan kültürel varlıklarımızın belgelenmesi, araştırılması, sorunlarının tespiti ve risk analizlerinin yapılarak bilinirlik ve görünürlüklerine katkı sağlamak, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması misyonu ile 2014 yılında kurulmuştur.
KΜΚD, gerçekleştirdiği saha çalışmaları ile koruma alanında uzman mimar, inşaat mühendisi, arkeolog, sanat ve mimarlık tarihçileri ile yerinde inceleme, belgeleme ve araştırmaya dayalı hazırladığı raporlarla risk altındaki kültür varlıklarımızın korunması için acil müdahale gerekliliğini vurgular, rapor içerikleri ile koruma alanındaki ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara sağlıklı ve bütüncül bilgi aktarmayı hedefler, korunmaları için yöntem ve öneriler geliştirir.
KMKD, risk altındaki kültürel varlıklarımızın değerinin anlaşılması ve korunabilmesi için gereken bilgi, beceri ve uzmanlığın gelişmesi düşüncesiyle eğitim içerikleri geliştirir, kültürel mirasın yorumlanması ve tarihi alanların yönetimi konularında çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlarla ortak projeler yürütür.